Nyheter:

FORLIST: KNM Helge Ingstad fotografert fra luften mens hun lå under vann i Øygarden utenfor Bergen.

KNM Helge Ingstad legger ut på sin siste seilas i februar

Fregatten som forliste i november 2018 skal etter planen forhales til destruksjon i løpet av februar.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den mye omtalte fregatten skal snart gjennomføre sin siste tur på havet. I januar meldte Forsvarsmateriell (FMA) at de hadde fått i havn kontrakt med en leverandør som skal destruere krigsskipet i henhold til alle krav.

– «Helge Ingstad» ligger nå på Ågotnes i påvente av at leverandør forhaler fartøyet til destruksjonsstedet. Etter planen skal fregatten flyttes over til Norscrap West(Hanøytangen) i løpet av februar, skriver Elisabeth Sandberg i FMA i en e-post til Forsvarets forum.

Når forhalingen skjer, er avhengig av været.

Å forhale er å benytte er å benytte tau eller anker for å forflytte en båt i trange farvann eller havneområder. Man bruker ikke motor, seil eller årer, men trekker eller vender fartøyet, går det fram av Store norske leksikon.

Ågotnes ligger på Sotra, mens Hanøytangen er på Askøy.

Destruksjonen av fregatten koster 60 millioner kroner og skal etter planen være ferdig i løpet av utgangen av 2021. Det forventes å tilkomme salgsinntekter av metallet på flere millioner kroner som vil bidra til å redusere samlet kostnad for forsvarssektoren.

Fregatten KNM Helge Ingstad kolliderte natt til 8. november 2018 med tankskipet Sola TS. Krigsskipet fikk en lang flenge i siden og forliste.

Powered by Labrador CMS