Nyheter

POSEIDON: Norges første Boeing P-8A Poseidon, som fikk navnet «Vingtor».

Forsvaret vurderer privat vedlikehold av overvåkingsfly

Forsvarsdepartementet åpner for at det daglige vedlikeholdet av Norges nye overvåkingsfly P-8A Poseidon kan utføres av private og sivile selskaper.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i arbeidet med «den langsiktige planen for organiseringen av militært flyvedlikehold» at dette vurderes, opplyser Forsvarsdepartementet til Klassekampen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvaret har i flere tiår brukt sivile til deler av vedlikeholdsarbeidet, understreker departementet.

Statssekretæren Bent-Joacim Bentzen (Sp) sier «mest mulig beredskap» er avgjørende i vurderingen av om private aktører skal brukes til det operative vedlikeholdet.

Les også: Trange kennelbåser i Rusta leir «går ut over hundenes velferd».

– Vår forventning er at Forsvaret støttet av Forsvarsmateriell kommer med et forslag til hvordan dette kan løses og hvor og hvordan sivil kompetanse best kan benyttes, både for P-8 og andre typer luftfartøy, skriver han til avisen.

SV mener det reiser en del prinsipielle spørsmål om krigens folkerett dersom private selskaper blir valgt.

– Hvis flyene skal sendes ut på oppdrag i konfliktsituasjoner, vil de trenge å ha med seg flyteknikere på lengre oppdrag. De er sivile, men kan bli regnet som militært personell ifølge internasjonal folkerett, sier forsvarspolitisk talsperson Ingrid Fiskaa i SV.

Leder i Norsk Offisersforbund (NOF) Torbjørn Bongo er ikke motstander av å bruke private aktører til deler av vedlikeholdsarbeidet, men han er skeptisk til å overlate den operative driften til sivile.

Han mener kriteriet er at det må være billigere, ivareta beredskapen, ikke gå på bekostning av intern kompetanse og ivareta folkeretten.

Les også: Amerikansk marinerekrutt døde etter helvetesuke.

Powered by Labrador CMS