Nyheter

PORSANGMOEN: Finnmark landforsvar holder til på Porsangmoen i Finnmark. Nå vil flere kommuner ha større militær tilstedeværelse der.

Finnmark-kommuner vil ha den nye manøverbataljonen lengre nord

Den nye bataljonen er skissert på Setermoen. Nå legger sju Finnmark-kommuner Alta frem som et alternativ.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I inneværende langtidsplan skal det etableres en fjerde mekanisert manøverbataljon i Hæren. Denne bør etableres i Finnmark, ikke Troms, mener Vest-Finnmark rådet, et organ bestående av de sju kommunene Alta, Hammerfest, Hasvik, Loppa, Måsøy, Nordkapp og Porsanger.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De har sendt et brev datert 1. juni til forsvarsminister Bjørn Arild Gram, Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget og Forsvarskommisjonens medlemmer. Forsvarets forum har lest brevet.

Rådet viser til Russlands invasjon av Ukraina, og Sverige og Finlands ønske om Nato-medlemsskap.

– Et troverdig forsvar må sikres tyngre tilstedeværelse i landets nordligste fylke, for å sikre kampkraft og evne til å forsvare Nato’s yttergrense i nord, står det i brevet.

Videre står det at plasseringen ikke bestemt ennå er bestemt, men at Hæren ønsker å oppsette en fjerde mekanisert bataljon på Setermoen leir i Midt-Troms. Rådet argumenterer med at styrkene ved en eventuell invasjon ville måtte kjøre over 300 kilometer for å forsterke Finnmark. I tillegg argumenterer rådet med at det er større kapasitet til trening ved skytefeltene ved Porsangmoen i Finnmark.

Rådet skriver at en viss kapasitet av den nye bataljonen bør forlegges i Alta.

Forsvarets forum har kontaktet Hæren for å spørre om dette forslaget er et alternativ. Hæren sier at det er en politisk sak.

Forsvarets forum har ikke lykkes å få tak i Forsvarsdepartementet for en kommentar.

Powered by Labrador CMS