Nyheter

ÅPEN DØR: Natos ledere var onsdag samlet til toppmøte i Madrid. Da ble beslutningen tatt om å åpne døra for Sverige og Finland.
ÅPEN DØR: Natos ledere var onsdag samlet til toppmøte i Madrid. Da ble beslutningen tatt om å åpne døra for Sverige og Finland.

Sverige og Finland tar nytt skritt i retning Nato-medlemskap

Tirsdag skal Sverige og Finland signere en tiltredelsesprotokoll, neste skritt på veien mot Nato-medlemskap. Men veien til fullt medlemskap er fremdeles lang.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Protokollen om å innlemme Sverige og Finland blir i dag skrevet under av de 30 medlemslandene i alliansen. Det skjer i en seremoni i Brussel.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Utenriksministrene i de to nye medlemslandene tar del i den historiske begivenheten, samt representanter fra de nåværende medlemmene av Nato.

Medlemslandene må imidlertid behandle protokollen i sine politiske systemer, normalt landenes nasjonalforsamlinger. Det er en tidkrevende prosess. Det er forventet at Sverige og Finland er fullverdige medlemmer av Nato om seks til åtte måneder, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

Tiltredelsesprotokollen kunne blitt signert tidligere, men ble forsinket av Tyrkias motstand mot de to landenes Nato-medlemskap.

Den historiske beslutningen om å invitere Sverige og Finland inn i Nato ble tatt på alliansens toppmøte i Madrid i forrige uke – etter at Tyrkia kvelden i forveien gikk med på å heve sitt veto mot søknadene deres i bytte mot en rekke politiske innrømmelser fra de to.

Powered by Labrador CMS