Nyheter

NATO-MEDLEMSKAP: Russland kutter leveransen av naturgass til Finland om lag en uke etter at Finland offisielt bestemte seg for å søke om medlemskap i Nato.
NATO-MEDLEMSKAP: Russland kutter leveransen av naturgass til Finland om lag en uke etter at Finland offisielt bestemte seg for å søke om medlemskap i Nato.

Russland kutter gassen til Finland

Russland har som varslet kuttet leveransene av naturgass til Finland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter det finske statseide energiselskapet Gasum lørdag morgen. Planen er nå i stedet å få gass via en rørledning fra Estland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Gasum sa dagen før at de hadde fått beskjed om at de russiske leveransene ville bli stanset. Begrunnelsen skal være at Finland har nektet å betale den russiske energigiganten Gazprom i rubler.

Også Gazprom bekrefter at leveransene nå er stanset. Selskapet har ikke mottatt rubler fra Gasum, heter det i en uttalelse fra Gazprom.

Les også: Gram møter sine skandinaviske kollegaer

Gassen kuttens om lag en uke etter at Finland besluttet å søke om medlemskap i Nato, noe Russland har kritisert i sterke ordelag. Naturgass utgjør omtrent 8 prosent av Finlands energiforbruk.

For om lag en uke siden stanset Russland eksporten av strøm til Finland. I tillegg er leveransene av russisk gass til flere andre EU-land blitt kraftig redusert.

Gazprom stanset alt salg av gass til Polen og Bulgaria i slutten av april. Også denne beslutningen ble begrunnet med at landene nektet å betale med rubler.

Flere av landene som nå får mindre russisk gass, gir omfattende støtte til Ukraina i krigen mot Russlands invasjonsstyrker.

Powered by Labrador CMS