Nyheter

BRUDD: Gassrørledningen Balticconnector går fra Ingå i Finland til Paldiski i Estland. I området er nå flere skip tilhørende det finske forsvaret. Skjermbildet er tatt tirsdag 10. oktober klokken 14.17.

Det finske forsvaret etterforsker lekkasje i gassrørledning i Østersjøen

Et brudd på gassrørledningen Balticconnector, som forbinder nettverket i Finland med kontinentet, blir etterforsket av blant annet det finske forsvaret.

Publisert

Klokken to natt til søndag begynte trykket i rørledningen plutselig å falle, og rørledningen er nå ute av funksjon, ifølge SVT. Det er konstatert at det var et brudd på gassrørledningen som forårsaket lekkasjen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ingen myndigheter har foreløpig gått ut og sagt at det dreier seg om sabotasje, skriver svenske Yle. Ifølge finske medier vil den finske regjeringen tirsdag ettermiddag holde en pressekonferanse angående sikkerhetssituasjonen.

Både det finske sikkerhetspolitiet og forsvaret i landet er koblet inn i saken.

– Vi merket at trykket falt plutselig natt til søndag i rørledningen mellom Finland og Estland og ganske raskt klarte vi å minimere gasslekkasjen. Men vi kan nå konstatere at det er brudd på ledningen, sier Janne Grönlund, leder for den finske gassoperatøren Gasgrid, til SVT.

Gasgrid vil ikke opplyse om hva de mistenker er årsaken til bruddet, men det er klart at det blir sett på som en sikkerhetshendelse. Det finske sikkerhetspolitiet, Skyddspolisen, sier til SVT at de er involvert i saken og samarbeider med Gasgrid og andre myndigheter.

I løpet av dagen ble finske fartøy observert i nærheten av rørledningen, inkludert minst et militært patruljefartøy, skriver SVT. Finske medier har også meldt at sjøforsvaret deltok i etterforskningen.

Gassrørledningen Balticconnector går fra Ingå i Finland til Paldiski i Estland. Den har vært i drift siden begynnelsen av 2020.

Powered by Labrador CMS