Nyheter:

REDUSERE: Forebyggende helsearbeid er en viktig oppgave i Forsvarets sanitet. Dersom denne oppgaven ble forsømt er det estimert at det vil kunne redusere antall krigsdyktige soldater med så mye som 25 prosent.

Norskutviklet produkt skal beskytte Forsvaret mot virus og mikrober

Oppstartsbedriften SoftOx skal eksperimentere med et produkt for desinfisering og sårskyll til bruk av Forsvaret.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og det norske firmaet SoftOx Solutions starter et forsknings- og utviklingsprosjekt, der målet er å sikre best mulig forebygging av smitte, og behandling av sår og infeksjoner i Forsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– I framtiden kan vi ikke se bort fra at grupper eller nasjoner vil bruke sykdomsfremkallende mikrober og virus for å skade et samfunn eller svekke dets forsvar, sier forskningsleder Øyvind Voie ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i en pressemelding.

SoftOx tok for noen år siden patent på en metode for desinfisering uten bruk av alkohol. Middelet er basert på hypoklorsyre og eddiksyre, som er velkjente stoffer for kroppen. Hypoklorsyre er stoffet hvite blodlegemer produserer når de angriper bakterier og virus i kroppen.

Samarbeid frem til 2024

Samarbeidet mellom FFI og SoftOx skal i første omgang vare frem til 2024. Målet med samarbeidet er å tilpasse de sivile produktene selskapet utvikler til militært bruk, opplyses det om i pressemeldingen.

I første del av prosjektet skal FFI lage en behovsanalyse. Del to er testing og eksperimentering i felt og under øvelser. Parallelt skal FFI bidra til å videreutvikle SoftOxs teknologi.

– Det innebærer blant annet å teste hvor godt middelet fungerer når soldatene er ute i minusgrader. Produktene er så langt testet i 3-25 grader. Spørsmålet er om produktet må modifiseres for at det skal fungerer godt nok i kulde, sier sjefsforsker Frank Steder ved FFI i pressemeldingen.

Multiprodukt

FFI skal også se på ulike former for emballasje og praktiske løsninger som gjør at soldater kan bruke produktene mest mulig fornuftig. Her vil Forsvaret ha andre krav og ønsker enn helsevesenet, skriver FFI i pressemeldingen.

– Hvis vi for eksempel kan finne et multiprodukt som kan bæres på innerlomma av soldater og brukes både til desinfisering og sårskyll, kan det være et nyttig produkt for Forsvaret, sier Steder i pressemeldingen.

Som en del av prosjektet skal FFI også bruke sine laboratorier for å teste om SoftOx’ teknologi kan fungere behandlende ved angrep med biologiske stridsmidler.

Store forventninger

SoftOx har allerede etablert et samarbeid med den amerikanske marinen og forsvarsdepartementet og har fått cirka 20 millioner kroner herfra for å utvikle et antiseptisk middel som behandler biofilminfeksjon i kroniske sår.

– Vi har store forventninger til dette samarbeidet, og vi setter pris på at FFI har valgt å inngå et samarbeid med oss. Sammen vil vi forbedre sikkerheten og beredskapen til våre væpnede styrker. Vi tror også at denne avtalen kan bidra til at våre produkter blir en del av den nasjonale beredskapen i kampen mot infeksjoner og multiresistente bakterier, sier administrerende direktør Geir Almås i SoftOx Solutions i pressemeldingen til FFI.

Les også: Har halvert ambisjonsnivået for NH90

Powered by Labrador CMS