Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Feriepengetvisten: FD betaler ut feriepenger for tre år til HV-soldater

Beklager at forvaltningen av innsatsstyrkene har vært i strid med ferieloven.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har stor forståelse for at det er vanskelig for en enkeltperson å stå i et søksmål der staten er motpart. Fra departementets side har det ikke handlet om motvilje til å utbetale feriepenger til en enkeltperson, men det har vært viktig å avklare den rettslige statusen til frivillig personell i Heimevernets innsatsstyrker, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en pressemelding.

I pressemeldingen skriver Forsvarsdepartementet (FD) at de beklager at forvaltningen av Heimevernets innsatsstyrker har vært i strid med ferieloven. Nå betaler de tre år med feriepenger, nærmere 20 millioner kroner.

Lars Bugge Aarset som er befal i Heimevernets innsatsstyrke «Rype», stilte formelt krav om feriepenger i 2016. I desember 2019 fikk han medhold i Frostating lagmannsrett i feriepengekravet på 19 756, 62 kroner. Dommen konkluderte også med at Forsvarsdepartementet som var motpart, skulle dekke sakskostnadene.

Forsvarsdepartementet anket saken til Høyesterett, men i mars i år, avviste Høyesterett anken og dommen fra lagmannsretten ble rettskraftig. Der ble det fastslått at «soldaten var arbeidstaker etter ferieloven og derfor har krav på feriepenger».

Forsvarsdepartmentet svarte med å si at de vil utbetale feriepenger tre år tilbake i tid.

– Vi forholder oss til dommen fra lagmannsretten og utbetaler feriepenger i samsvar med dommen. Forsvaret vil i tillegg uoppfordret utbetale feriepenger til øvrig personell i Heimevernets innsatsstyrker tre år tilbake i tid, skrev pressevakt i Forsvarsdepartementet Lars Gjemble på det tidspunktet.

Ifølge Gjemble er lovens system at krav foreldes etter tre år. Gjemble sikter til foreldelsesloven. Lars Bugge Aarset har tidligere uttalt at dette er FDs egne tolkning av dommen og i april skrev Forsvarets forum at flere hundre skal ha forhåndsregistrert seg i et gruppesøksmål mot FD for å utfordre foreldelsesfristen. Rødt fremmet i juni et forslag om utbetaling av feriepenger tilbake til 2005 - året da Innsatsstyrkene ble opprettet.

Forsvarsministeren har tidligere uttalt at utbetaling av feriepenger til Heimevernets innsatsstyrker tilbake til 2005, vil utgjøre om lag 110 millioner kroner. Summen inkluderer forsinkelsesrenter». Det skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i et svar på spørsmålet Anniken Huitfeldt (Ap) stilte fredag 26. juni.

Presisering: I en tidligere utgave av denne artikkelen ble det ikke presisert at Forsvarsdepartementet har utbetalt feriepenger for tre år. Dette, samt informasjon om at flere soldater i Innsatsstyrkene, ønsker utbetaling tilbake til 2005, ble lagt til 19.08.20 kl. 18.12.

Powered by Labrador CMS