Nyheter

LANDER VERTIKALT: Et amerikansk F-35B under landing i Arizona i 2013. Illustrasjonsfoto.

F-35-krasj på rullebane i Texas

Piloten skjøt seg ut etter mislykket landing med kampfly til hundre millioner dollar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et F-35B Lightning II krasjet torsdag på en flybase i Texas, ifølge Stars and Stripes. Den dramatiske ulykken skjedde på Naval Air Station Joint Reserve Base i byen Fort Worth, som militæret deler med flyprodusenten Lockheed Martin.

Denne F-35-varianten kan lande vertikalt og er dermed kompatibel med hangarskip. I et filmklipp delt på Twitter ser man at flyet lander vertikalt og hjulene kommer i kontakt med bakken. Det avanserte femte-generasjons jagerflyet gjør et lite sprett, velter tilsynelatende fremover på nesen og spinner omtrent 180 grader mot venstre samtidig som det sklir videre på rullebanen.

Deretter roterer flyet den andre veien. Piloten skyter seg ut av cockpit og fallskjermen løser seg ut. Bare omkring åtte sekunder senere lander piloten på bakken. Piloten skal ikke ha kommet til skade.

– Prioriterer sikkerhet

– Vi er klar over at en F-35B krasjet på den delte rullebanen ved Naval Air Station Joint Reserve Base i Fort Worth og at pilotens utskytning var vellykket. Vi prioriterer sikkerhet og vil følge etterforskningsprotokollen, uttalte Lockheed Martin ifølge Stars and Stripes.

White Settlement Police Department skriver på sin Facebook-side at ulykken skjedde kvart over ti om morgenen. Politiet deler i samme post en filmsnutt av ulykken, der CBS intervjuer vitnet Kitt Wilder som filmet den vannvittige hendelsen.

Piloten mistet kontroll på det avanserte kampflyet som tippet fremover kort tid etter en vertikal landing. Skjermbilde fra filmopptak tatt av øyenvitne Kit Wilder og publisert av NBC News.
KRÆSJ: Piloten mistet kontroll på det avanserte kampflyet som tippet fremover kort tid etter en vertikal landing. Skjermbilde fra filmopptak av øyenvitne Kit Wilder som ble publisert av White Settlement Police Department.

Les også: – Halvparten av F-35-treningen er i simulator

F-35-havari i Middelhavet

Forsvarets forum har tidligere omtalt en annen F-35-ulykke som skjedde 17. november 2021 da hangarskipgruppen HMS Queen Elizabeth var i det østlige Middelhavet.

Et britisk F-35 skal helt uventet ha mistet fart like før take-off ved rampen som kalles skihoppet. Piloten klarte ikke å stanse flyet og valgte dermed å skyte seg ut omtrent på hoppkanten. Fallskjermen fungerte fint og piloten landet på flydekket bare lettere skadet.

Men det avanserte flyet med en prislapp på rundt 100 millioner pund forsvant ned i havet. En bergingsaksjon lyktes imidlertid med å heve flyet.

Ifølge en foreløpig rapport publisert av britiske myndigheter var hovedårsaken til havariet at et deksel i luftinntaket «hindret luftstrømmen til motoren». Etter at en filmsnutt av havariet ble lekket i sosiale medier, ble et medlem av hagarskipets besetning arrestert, Ifølge UK Defence Journal.

TEXAS: Naval Air Station Fort Worth Joint Reserve Base
Powered by Labrador CMS