Nyheter

KAMPFLY: Norske F-35 fra Evenes har trent sammen med amerikanske bombefly. Har tar et fly av under øvelse Falcon Deploy 2021.

F-35 fra Evenes trente sammen med amerikanske B-2 bombefly

Norske F-35 opererer for første gang fra Evenes. Denne uken trente 332 skvadron med B-2 bombefly fra Island.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke landet F-35 kampfly på Evenes i forbindelse med øvelse Falcon deploy. Det er første gang F-35 operer fra basen som skal overta QRA-beredskapen (Quick Reaction Alert) fra årsskiftet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er første gang vi operer ut fra Evenes med F-35. Sånn sett er dette nybrottsarbeid, sa generalmajor Rolf Folland, som er sjef for Luftforsvaret til Forsvarets forum 3. september.

Han kaller øvelsen en milepæl på veien mot at F-35 overtar QRA-oppdraget fra F-16 i Bodø.

Som del av øvelsen har de norske kampflyene denne uken utført to oppdrag sammen med B-2 Spirit bombefly fra USA. Stealth-bombeflyene har til vanlig base i Missouri, men har med jevne mellomrom også operert ut fra Keflavik flyplass på Island.

– Det er svært viktig for Luftforsvaret at vi kan samarbeide sømløst med vår viktigste allierte og at F-35 fungerer i en fellesoperativ ramme. F-35 er en ressurs for hele Forsvaret, noe disse oppdragene er et meget godt eksempel på, sier Folland i en pressemelding fra Forsvaret.

Samtrening med amerikanske bombefly

Kampfly fra 332 skvadron, Forsvarets spesialstyrker og amerikansk personell fra Whiteman Air Force Base i Missouri deltok i oppdragene som ble gjennomført i rammen av Bomber Task Force.

ISLAND: Et amerikanske bombefly av typen B-2 på Island i september 2021.
BOMBEFLY:Norske F-35 kampfly trener med B-2 bombefly i luftrommet ovenfor Keflavik i 2020.

Luftforsvaret har de siste årene jevnlig drevet samtrening med amerikanske bombefly. I august 2020 fløy norske F-16 og F-35 sammen med seks B-52 Stratofortress som tok av fra en flybase i Fairford England. I februar var B-1 bombefly stasjonert på Ørland flystasjon over flere uker.

Norske kampfly har også trent sammen med bombefly av typen B-2 Spirit tidligere. I mars 2020 var F-35 på vingene sammen med stealth-bombeflyet , den gang i forbindelse med at norsk fly var stasjonert på Keflavik i forbindelse med oppdraget «Iceland Air Policing».

Les mer: Amerikanske B-1 bombefly fra Superbowl til Ørland

Blir på Evenes frem til neste uke

– Dette viser for det første hvor langt vi allerede har kommet med tanke på å gjennomføre komplekse operasjoner og integrere F-35 både med vår viktigste allierte og styrker i vårt eget forsvar, helt uavhengig av lokasjonsier, sier sjef 332 skvadron, oberstløytnant Tron Strand, om samtreningen denne uken.

– For det andre viser treningen hva det allerede er mulig å gjennomføre fra Evenes som for første gang er vertsbase for F-35, sier Strand.

Som del av øvelse Falcon Deploy har F-35 blant annet sluppet skarpe våpen i Halkavarre skytefelt i samarbeid med ildledere fra Hæren. 332 skvadron vil fortsette med operasjoner fra Evenes fram til 15. september.

Powered by Labrador CMS