Kampfly

Mangler 90 teknikere til F-35: – Alarmerende 

Det siste året har Forsvaret fått på plass ti teknikere for å jobbe med F-35. Det er fortsatt for få til å utnytte kampflysystemet fullt ut.

Tre nye F-35 leveres på Ørland flystasjon. Foto: Krister Sørbø, Forsvarets Forum
Publisert Sist oppdatert

– Jeg håpet jo at det skulle være en positiv forbedring fra i fjor, men det viser seg at situasjonen er jo «status quo», det er omtrent like stor mangel på teknikere nå som det var for ett år siden, sier stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) til Forsvarets forum. 

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nylig ble de siste av de 52 F-35-kampflyene Norge bestilte fra USA i 2009, levert. Anskaffelsen omtales som en suksess, likevel gjenstår det noen utfordringer.

I desember 2023 kritiserte Riksrevisjonen Forsvarsdepartementet (FD) for at det hadde gjort en vesentlig undervurdering av behovet for bemanning. Særlig teknikere er det sårt behov for. 

I 2024 oppga FD at det manglet 100 teknikere. I forrige uke, omtrent ett år etter forrige estimat, mangler det fortsatt 90 teknikere. 

– Regjeringen er opptatt av at Forsvaret skal få full effekt av F-35 med en kampklar organisasjon og økt evne til beredskap og har lagt til rette for dette gjennom langtidsplanen, skriver forsvarsminister Tore O. Sandvik i sitt svar til Stortinget

– For få

– Det er ingen tvil om at vi har for få teknikere på F-35 til å få utnyttet det fulle potensialet i systemet, sier oberst Ole Marius Tørrisplass, som er sjef for 132 luftving på Ørland. 

Han sier at de trenger flere teknikere for å sikre den utholdenheten de må ha dersom det skulle bli krig. 

– I fjor manglet det 100, i år mangler det 90. Er dere fornøyd med reduksjonen på 10?

SJEF: Oberst Ole Marius Tørrisplass er sjef for 132 luftving.

– Vi skulle helst løst problemet i dag, men dette er et langsiktig arbeid. Vi skal vokse, men det tar tid. Det handler om at det tar lang tid å utdanne en tekniker, sier obersten. 

Han forteller at det er satt i gang en rekke tiltak for å utdanne og beholde teknikere. Luftvingsjefen ramser opp flyfaglinje på Fosen videregående skole, lærling-lab i en av hangarene på flystasjonen og en ny flyingeniørlinje på NTNU. Dessuten er det snakk om å reetablere en studielinje for teknisk bransje ved Luftkrigsskolen. 

– Det å beholde personell er noe vi jobber mye med. Da ser vi på hvordan vi setter opp arbeidshverdagen og skaper bli- og bolyst, sier han, og trekker fram bygging av boliger inne på basen, mulig turnusordning og tilrettelegging for å bosette seg i regionen.

TEKNIKERE: Flyteknikere fra Forsvaret jobber med et F-35 jagerfly på Ørland flystasjon.

Til slutt understreker obersten at avdelingen løser oppdraget sitt, til tross for teknikermangelen: 

– Vi produserer luftmakt med F-35 hver eneste dag. Vi har vært på beredskap i Polen i løpet av det siste året, vi har vært på øvelse i USA og vi løser beredskapsoppdragene våre hele tiden, døgnet rundt.

– Alarmerende

Stortingsrepresentant Elvenes har bedt forsvarsministeren om tallene. Han ser mener regjeringen nå må «vende hver stein for å komme ut av dette uføret».

– Behovet for teknikere er enda større i år enn i fjor, fordi du har fått flere fly. Så dette er alarmerende, sier Høyre-politikeren. 

– Hvor mye forventet du at det kunne bedres på et år?

– Jeg forventet at mangelen skulle være mindre nå enn i fjor, at de tiltakene man fortalte i fjor ville gitt en klar positiv effekt etter et år. Jeg er overrasket over at det går så seint.

FØLGER MED: Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Utsatt milepæl

– Tidspunktet for full operativ evne utsettes stadig. Dette er jo ikke bra. Jeg har forståelse for at det er komplekst, men da må man også sette alle kluter til, sier Elvenes, som legger vekt på at F-35-systemet er definert som hovedkampsystemet i Forsvaret. 

I løpet av 2026 er det forventet at de norske flyene får en programvareoppdatering som gjør det mulig å bruke Joint strike missile med jagerflyene. Det er et sentralt steg på veien mot å oppnå det høyeste nivået i den operative målsettingen for flyene, opplyser Luftforsvarets kommunikasjonssjef Eivind Byre til Forsvarets forum.

Forsvarets forum har gitt Forsvarsdepartementet anledning til å kommentere saken og Elvenes' påstander. Henvendelsene er ikke blitt besvart. 

I svaret til Stortinget skriver forsvarsministeren: 

– Mangelen på teknikere i Luftforsvaret er en kjent utfordring, som er belyst av både Riksrevisjonens rapport og i rapporteringen fra Forsvaret de siste årene.

Nederst i saken kan du lese en rekke konkrete tiltak Forsvaret arbeider med for å bedre situasjonen.

Underfinansiert over tid

I Riksrevisjonens rapport om kampflyanskaffelsen var konklusjonen at Forsvarsdepartementet mellom 2012 og 2022 ikke hadde budsjettert slik at målet om full operativ evne kunne nås innen 2025. Blant annet var behovet for bemanning undervurdert. 

– I den perioden var det ditt eget parti som ledet departementet. Er det noe dere kunne gjort annerledes?

– Kampflyene er levert på tid og innenfor kostnadsrammen. Det grunnleggende problemet er at behovet for teknikere i utgangspunktet ble undervurdert. Behovet har vist seg større enn det som lå til grunn. Når det er gjort klart, må man sørge for at man gjør alt for å komme opp på nivået man trenger. 

Slik skal Forsvaret skaffe flere teknikere

I sitt brev til Stortinget, gjør forsvarsminister Tore O. Sandvik rede for en rekke grep Forsvaret tar for å få på plass flere teknikere. 

Her er noen av dem:

  • Leid inn teknisk personell
  • Gjennomført trening av teknisk personell i USA 
  • Økt produksjon gjennom lærlingeordning 
  • Flere stillinger knyttet til logistikk og reservedeler
  • Rekruttere- og beholdetillegg for ansatte
  • Plan om å øke utdanningskapasiteten i Luftforsvaret fra rundt 23 til 35 F-35-teknikere i året 
Powered by Labrador CMS