Nyheter

BRÅKER: Forsvarets F-35 kampfly lager såpass mye støy at grunneierne på Ørland mener de har krav på erstatning.

Grunneiere på Ørland saksøker staten

Hele 220 grunneiere i nærheten av kampflybasen på Ørland saksøker staten grunnet flystøy.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ørland flystasjons naboer opplever støyen fra Forsvarets kampfly som såpass omfattende at de krever erstatning fra staten. Det skriver NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Advokat Arild Paulsen, fra Simonsen Vogt Wiig, representerer 193 av de 220 grunneierne bak søksmålet og varsler at staten ved Forsvarsbygg vil motta et søksmål etter påske.

Støymålinger er tidligere blitt presentert som gjennomsnittlig støy på et døgn, i tillegg til maksimal støy. Grunneierne mener at dette viser et feil bilde, i forhold til den opplevde støyen.

– De reelle støyulemper beskrives bedre av støyberegninger som viser antall hendelser per dag over visse nivå og varighet av slike hendelser, sier advokat Paulsen til NRK.

Les også: Tidlig i februar fikk F-35 sin QRA-debut fra Evenes.

Støygruppa på Ørlandet, som representerer grunneierne, har bestilt nye målinger av støynivået. Disse målingene registrerer hvor ofte støyen er plagsom, det vil si over 60 desibel, og hvor lenge støyen varer.

Ifølge Støygruppa Ørland viser disse nye beregningene at det vil være tre ganger så mye plagsom støy når alle Forsvarets kampfly er på plass, som det var i 2010.

Forsvaret har så langt mottatt 34 av totalt 52 kampfly av typen F-35. Fra 2024 skal 48 fly operere fra Norge, mens fire fly skal være fast stasjonert i USA.

Les også: Disse ni vil ha sjefsstilling i Luftforsvaret.

Powered by Labrador CMS