Nyheter:

Et fly av typen Tu-160 avbildet i 2008. Bombeflyene omtales som hvite svane av russerne.

Russiske fly på tokt utenfor kysten av Norge

De to bombeflyene av typen Tu-160 gjennomførte en 12 timer lang ferd, melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De to strategiske bombeflyene av typen Tu-160 fløy i internasjonalt luftrom over Barentshavet, Norskehavet og Nordsjøen, meldte det russiske forsvarsdepartementet onsdag, ifølge Tass.

Deler av ruten fikk bombeflyene følge av kampfly av typen MiG-31. Norske F-16 og Eurofighter Typhoon-fly fra Det britiske luftforsvaret gjennomførte såkalte «scrambles» for å identifisere de russiske flyene.

– Den første runden var på morgenkvisten i går, og så en runde da de var tilbake fra en relativt lang tur. Da var vi oppe med norske fly, identifiserte og viste tilstedeværelse. Det var i internasjonalt luftrom nord og vest for norskekysten, sier talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter, major Brynjar Stordal, til Forsvarets forum.

Norge har såkalt QRA-beredskap i Bodø. Quick Reaction Alert (QRA) innebærer at Nato-land har fly som står klare til å rykke ut innen 15 minutter. I dag er det F-16-fly som står på denne beredskapen, men i løpet av et drøyt års tid skal de nye F-35-flyene ta over oppgaven.

Det russiske forsvarsdepartementet understreket at slike lange turer som de gjennomførte onsdag, er noe de ofte gjør, både i Arktis, Stillehavet, Nord-Atlanteren, Svartehavet og Baltikum.

– Alle flygningene til det russiske luftforsvaret er gjennomført strengt i henhold til internasjonale luftromsregler, opplyste departementet, ifølge Tass.

Powered by Labrador CMS