Nyheter

NYTT UTSTYR: En pilot på et fly av typen F-22. Hun, og alle andre piloter i det amerikanske luftforsvaret, vil snart få tilgang til bedre utstyr for toalettbesøk i luften.
NYTT UTSTYR: En pilot på et fly av typen F-22. Hun, og alle andre piloter i det amerikanske luftforsvaret, vil snart få tilgang til bedre utstyr for toalettbesøk i luften.

Ny tisseteknologi skal hjelpe amerikanske piloter

Det nye systemet skal gjøre det lettere for jagerflypiloter å gå på do i luften.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det amerikanske luftforsvaret mottar i disse dager ny teknologi som skal gjøre det lettere for piloter, særlig kvinnelige piloter, å urinere under flygning. Det skriver Business Insider.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Systemet heter «Omni Gen 3 Skydrate» og første forsending leveres til det amerikanske luftforsvaret i disse dager. I løpet av våren 2022 vil alt flymannskap få tilgang til Skydrate.

Bedre tilpasset lange flygninger

Ifølge en pressemelding har det gamle systemet ikke vært godt nok for lange flygninger. Dette skal ha ført til at piloter har latt være å drikke, såkalt «taktisk dehydrering», for å unngå farlige situasjoner i forbindelse med toalettbesøk. I 1992 krasjet en amerikansk pilot et F-16-fly, etter å ha mistet kontroll over flyet mens han forsøkte å late vannet.

Dehydrering kan føre til redusert utholdenhet og redusert G-krafttoleranse mens du er i flyet, samt andre negative helseproblemer, står det i pressemeldingen.

I tillegg kan dehydrering føre til kognitiv svekkelse, synshemmelser og økt sjanse for å miste bevisstheten grunnet G-kraft. Få toalettbesøk øker risikoen for blant annet nyrestein og urinveisinfeksjoner.

Internasjonal aktivitet og lufttanking har gjort at flytidene har økt og rutineflygninger i Stillehavsområdet kan fort vare i over ti timer.

Det er ikke bare på fly at det kan være vanskelig å late vannet. Kaptein Vibeke Sefland vil at Forsvaret skal ha tissetrakt på depot. Les mer her!

Testet av 30 kvinnelige piloter

Det amerikanske luftforsvaret har jobbet for å finne en bedre løsning på tisse-problematikken siden 2020. Det nye systemet skal blant annet ha en større pose, varierte lengder på slangen og bedre strømningshastighet. I tillegg kan systemet skrus av og på med én hånd.

Ifølge Luftkampkommandoen er Skydrate-systemet, som kan brukes av begge kjønn, blitt testet av 30 kvinnelig piloter. Major Nikki Yogi er pilot på F-35 og har deltatt i testingen. Ifølge henne er tisse-problematikken et spørsmål om beredskap.

Hun har selv hatt dårlige erfaringer med det gamle systemet, da hun var pilot på kampflytypen A-10 Thunderbolt. Den gang valgte hun å ikke ta opp problemet. Nå ønsker hun at fremtidige kvinnelige piloter skal slippe å måtte ta det opp.

– En pilot bør fokusere på å ta opp kampen mot fienden, ikke på hvorvidt systemet for blæreavlastning kommer til å fungere eller være behagelig å bruke, sier Yogi.

Powered by Labrador CMS