Nyheter:

Du er ute i felt

det er 20 minusgrader grader ute

For å ikke bli kald, har du på deg mange lag med klær

Så må du tisse

Gutta trenger bare å åpne smekken

Men for jentene er det en helt annen sak:

De må av med

En

To

– Til forskjell fra gutta så må jentene av med alle lagene, og ikke bare åpne opp en smekk. Dette sier Lone Lykke Andreassen, visespesialist ved Maritim Helikopterving (tidligere 139 Luftving) i Bardufoss.

Tre

– Til forskjell fra gutta så må jentene av med alle lagene, og ikke bare åpne opp en smekk. Dette sier Lone Lykke Andreassen, visespesialist ved Maritim Helikopterving (tidligere 139 Luftving) i Bardufoss.

Fire og Fem:
ullfrotte
+
netting

– Til forskjell fra gutta så må jentene av med alle lagene, og ikke bare åpne opp en smekk. Dette sier Lone Lykke Andreassen, visespesialist ved Maritim Helikopterving (tidligere 139 Luftving) i Bardufoss.

Seks lag

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hadde du hatt på deg bukseselene på goretex-buksa, hadde du i tillegg vært nødt til å ta av deg stridsvest, hvitcamou-jakke, goretex-jakke og mellomjakke. Det tar tid.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Er det minus 30 grader ute og du er kjempekald tar ting enda lenger tid.

Det forklarer Lone Lykke Andreassen. Hun er visespesialist ved Maritim Helikopterving (tidligere 139 Luftving) i Bardufoss.

Forsvarets forum møter lagfører Andreassen ute i skogen der laget hennes, og resten av soldatene har slått leir. De er på feltøvelse der de skal lære seg hvordan det er å skulle sove ute på vinterstid.

I Bardufoss er det -22 grader den morgenen. For mange av soldatene er det første gang de sover og går på do ute under slike vinterforhold.

Se video lenger ned i saken!

ENKLERE: For gutta skal det litt mindre jobb til for å få lettet på trykket ute i felt.

Kvier seg for å gå på do

Andreassen forteller at hun vet om flere soldater som lar være å gå på do når de er i felt fordi det er en lang og tungvint prosess. I tillegg må man kanskje hyppigere på do i felt.

– Når du er i felt, er du i mye aktivitet og du må drikke mye vann. Og for å holde på varmen og vesken i kroppen så må man tisse litt oftere enn ved en vanlig hverdag inne, forklarer Andreassen.

For kvinnelige soldater er det ikke bare å åpne en eller flere smekker. De er nødt til å være helt bar på underkroppen for å tisse.

– Da er det litt ork å måtte ta av alle lagene med klær, og så tar det tid i tillegg til at er kaldt i forhold som vi er i nå.

Hun våknet selv på natten og måtte på do.

– Da lå jeg en stund og vurderte om jeg skulle blåse i det. Man må kle på seg alle klærne og gå ut, ta av seg alle klærne, tisse, så kle på seg igjen og gå tilbake i teltet for å så kle av seg igjen, sier hun.

Hun forteller at det flere ganger skjer at soldaten velger en såkalt «hatløsning», og holder seg i stedet for å gå på do.

– Det taper du masse varme på, i tillegg til at det er ubehagelig.

Hun forteller at noen også drikker mindre vann.

– Det kan føre til at man blir kaldere og dehydrert og at man sliter mer med kramper. Det kan bli vanskelig å sove, forklarer hun og understreker at det er mange negative konsekvenser av å ikke drikke nok vann.

– Siden det er såpass slitsomt å skulle gå på do er det mange som kvier seg for det.

BC: Slik kan et bærebart toalett se ut. Dekket til med knappetelt får soldatene gått på do i felt.

Dropper bukseseler

Soldatnytt tok kontakt med Instagram-kontoen «Jenter i Forsvaret». Gjennom deres kanal spurte vi de 38.000 følgerne deres om hva som er det beste trikset for å gjøre tissing i felt enklere for kvinnelige soldater.

Vi fikk tilbake hele 128 svar med forskjellige triks, men det var ett svar som gikk igjen hos over halvparten. Dropp bukseseler i felt.

Følgerne skrev at bukseseler er med på å gjøre prosessen med tissing ute mer tungvint. Hvis en kvinnelig soldat skal tisse, og hun har på bukseseler må hun også av med både stridsvest og jakke, noe som en mannlig soldat slipper ved å bare åpne smekken (e).

Andreassen er selv en av de som velger å droppe bukseseler. Hun forklarer at hun til vanlig er foretrekker å bruke bukseselene på goretex-buksa, men av enkelthetens skyld så dropper hun de på vinterstid for å slippe å ta av stridsvest og jakke.

– Hva er de forskjellige stegene når man skal gå på do ute i felt på vinterstid?

– Man må ha litt toalettpapir på kropp og så må man finne en egnet plass. Jeg pleier å se meg rundt etter et tre som jeg kan henge vottene mine på. Da slipper jeg legge de på bakken og få snø i de.

– Så må man løfte opp jakke og stridsvest. Jeg har valgt taktisk å ikke gå med bukseseler, også er jeg ikke så glad i belte heller så jeg dropper begge de på vinterstid.

– Deretter må man ta av alle lagene. Hvitcamou-bukse, goretex-bukse, ullfrottê, netting og ullundertøy. Så sette seg på huk, prøve å sikte litt og håpe at man ikke treffer buksa. Etter man er ferdig så må man kle på seg alle lagene igjen og ta på vottene, forklarer visespesialisten.

– Hvor lang tid tar det å tisse når du skal gjøre alle disse stegene?

Jeg ville nok satt av hvert fall fem minutter for å ha tid til å finne en plass og tråkke seg til rette. Du vil jo kle på deg riktig ved å få overlappende lag så du ikke få sprekk i mellom overdel og underdel. Det kan også ta lenger tid hvis man må stå i kø.

Åpenhet

Visespesialisten forteller at det har skjedd flere ganger at det bare blir gitt to minutter til å gå på do.

Det er spesielt da fra mannlige ansatte eller lagførere som ikke er klar over hvor lang tid den prosessen tar. Fem minutter er når man er rutinert, forklarer hun.

– Er det -30 grader ute og du er kjempekald tar ting enda lenger tid. Et tips er å si ifra hva problemet er. Forklar at det tar lang tid og du trenger mer tid, forklarer Andreassen.

Hun forteller at det viktigste tiltaket er å gjøre alle bevisst på situasjonen, sette av nok tid til dopauser, og være åpen om å si ifra om ting.

– Hvis man forklarer hvorfor det tar tid, og hvorfor du har behov for den tiden så har de fleste respekt for det. Det er det som har hjulpet meg, å si ifra og forklare situasjonen.

Powered by Labrador CMS