Nyheter

EVENES: Seksjonssjef John Ommund Syvertsen i Forsvarsbygg ledet utbyggingen av den nye kampflybasen. Her orienterer han Erna Solberg ved en tidligere anledning.
EVENES: Seksjonssjef John Ommund Syvertsen i Forsvarsbygg ledet utbyggingen av den nye kampflybasen. Her orienterer han Erna Solberg ved en tidligere anledning.

Forsvarsbygg brøt loven i naturreservat på Evenes

Boten er på 100.000 kroner, for skader i sårbar natur ved Norges nye kampflybase.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsbygg har blant annet fjernet vegetasjon og fylt på masser innenfor vernesonen for Nautå naturreservat, som ligger inntil flyplassen på Evenes, melder NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarets forum har tidligere skrevet om at området er vernet etter den strengeste verneformen i naturmangfoldloven.

Straffen er et forelegg på 100.000 kroner av politimesteren i Nordland. Boten gis med bakgrunn i brudd på naturmangfoldslovens paragraf 75.

Kunne unngått

– Dette er en straffbar handling som rammer et særskilt vernet område. Ut fra en helhetsvurdering har vi har besluttet at det skal gis en bot på 100.000 kroner. Det sier Jorild Steindal, som er statsadvokat i Nordland.

Det er også et lovbrudd som kunne vært unngått ved bedre rutiner og kontroll, ifølge statsadvokaten.

Det er ikke funnet bevis for at overtredelsen er økonomisk motivert fra Forsvarsbyggs side.

Statsforvalteren har også pålagt Forsvarsbygg å rette opp feilene.

– Det har også talt med når vi har landet på 100.000 kroner. En gjenoppretting av naturen vil medføre en del utgifter for Forsvarsbygg, sier Steindal.

Skal rydde opp

Forsvarsbygg har godtatt boten. Det opplyser seksjonssjef John Ommund Syvertsen i Forsvarsbygg til NRK.

– Forsvarsbygg skal selvsagt betale i henhold til vedtaket. Vi har god dialog med Statsforvalteren i Nordland. I samarbeid med dem har vi en godkjent tiltaksplan for tilbakeføring av naturtilstanden ved Svanevatnet. Vi har også en plan på flytting av gjerdet på området.

Arbeidet skal være ferdig innen hekketiden i begynnelsen av april neste år, ifølge Syvertsen.

Powered by Labrador CMS