Nyheter

VANNBOMBER: Det taktiske transportflyet Airbus A400M skal være med på å senke skogbrannene i Europa med å slippe ut vannbomber.

Militærfly settes inn mot skogbrann flere steder

På begge sider av Atlanteren brukes militære fly i kamp mot skogbrannene som herjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Store skogbranner herjer i europeiske land som etter sommerens hetebølger. Både i Frankrike, Portugal, Spania og Hellas kjemper brannmenn mot skogbranner som har svidd av store områder.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Airbus har testet om vannbomber fra det taktiske transportflyet Airbus A400M, kan brukes for å bekjempe flammene.

Det melder France24.

Les også: Norske F-35 ble tanket av et Airbus A330 MRTT tankfly for første gang

Vi har stor tro på at A400M kan spille en viktig rolle i kampen mot den stadig økende trusselen fra skogbranner, sier Mike Schoellhorn, leder for Airbus Defence and Space.

Testen fant sted i Spania og A400M-flyet slapp ut 20 tonn vann på mindre enn ti sekunder, heter det i uttalelsen.

Flyet må stå på bakken for å fylle vanntankene i lasterommet.

Fordi A400M kan fly med lav hastighet og nær bakken, forteller Airbus at transportflyet kan slippe vann fra bare 50 meters høyde.

Les også: Tyskland kjøper både amerikanske og europeiske kampfly

Også i USA er det store skogbranner denne sommeren. Californias guvernør Gavin Newsom har erklært unntakstilstand i fylket Mariposa på grunn av den voldsomme skogbrannen ved Yosemite nasjonalpark. Brannen spredte seg over 6555 mål med skog på under et døgn.

Ifølge Cal Fire har det hittil i år vært 4679 skogbranner, som tilsvarer et område på 215 kvadratkilometer i California.

Den amerikanske nasjonalgarden er med på å bekjempe skogbrannen ved hjelp av militærfly, opplyses det i en video som U.S Army har delt på Facebook. Og på nasjonalgarden sin hjemmeside står det at de bruker transportflyet Lockheed Martin C-130J Super Hercules.

SKOGBRANN: Brannmenn kjemper mot Oak Fire i Jerseydale-samfunnet i Mariposa County i California, mandag 25. juli 2022. De er en del av Task Force Rattlesnake, som består av brannmenn og den amerikanske nasjonalgarden i California.

– Det er derfor viktig for soldatene å være klar til å rykke ut på kort varsel når skogbranner, ekstremvær og andre nødsituasjoner oppstår.

Det skriver sjefen i den amerikanske nasjonalgarden, general Daniel R. Hokanson i videoen. Han forteller at soldatene er involvert brannslukking nesten hele året rundt.

Les også: Nå kjemper de for Kharkiv

Over 400 soldater fra nasjonalgarden jobber nå på bakken og flyr med roterende og faste vinger, for å slippe ut vann og annet slukkemiddel de neste månedene i skogene, sammen med statlige og lokale aktører.

Powered by Labrador CMS