Nyheter

UTENRIKSSJEF: Josep Borrell er utenrikssjef i EU. Til uken skal han presentere en gjennomgang av truslene unionen står overfor for forsvarsministrene i de 27 landene.

EU har planer om reaksjonsstyrke innen 2025

EU jobber med planer om å etablere en reaksjonsstyrke på 5000 soldater innen 2025, ifølge dokumenter AFP har fått tilgang til.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forslaget er del av EUs såkalte strategiske kompass, som er en gjennomgang av truslene EU står overfor. Det skal presenteres for utenriks- og forsvarsministrene i de 27 medlemslandene neste mandag av utenrikssjef Josep Borrell.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi må være i stand til å svare på overhengende trusler eller raskt reagere i en krisesituasjon, for eksempel et rednings- og evakueringsoppdrag eller en stabiliseringsaksjon i et fiendtlig miljø, heter det i utkastet til dokumentet.

EU-ledere skal diskutere forslagene senere i år. En endelig versjon av dokumentet kommer etter planen ikke før neste mars.

Den kaotiske tilbaketrekningen fra Afghanistan og striden om ubåtavtalen mellom Frankrike og USA, Storbritannia og Australia er noe av det som har drevet fram oppfordringer til EU om å kunne handle mer uavhengig.

Ifølge dokumentet skal enheten både ha land-, sjø- og luftstyrker. Treningen skal begynne i 2023 og reaksjonsstyrken skal være operativ i 2025.

Powered by Labrador CMS