Nyheter

KANDIDAT: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen hadde kledd seg i fargene til det ukrainske flagget da hun fredag la fram kommisjonens anbefaling om å gi Ukraina kandidatstatus i EU.
KANDIDAT: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen hadde kledd seg i fargene til det ukrainske flagget da hun fredag la fram kommisjonens anbefaling om å gi Ukraina kandidatstatus i EU.

EU-kommisjonen anbefaler at Ukraina blir kandidatland

EU-kommisjonen vil gi Ukraina og Moldova status som kandidatland i EU. Volodymyr Zelenskyj hyller beslutningen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Anbefalingen ble kunngjort fredag av kommisjonens leder Ursula von der Leyen og kommissær Oliver Varhely, som har ansvar for utvidelser av EU.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Ukraina har tydelig vist sine ambisjoner og ønsker om på leve opp til europeiske standarder. I flere år har de gradvis nærmet seg EU. De har også deltatt i EU-programmer og har et robust demokrati, sier von der Leyen.

Georgia får nei

Dagen før kunngjorde lederne for EU-tungvekterne Tyskland, Frankrike og Italia, samt Romania, at de umiddelbart vil gi Ukraina status som kandidatland. Uttalelsen kom under et besøk til Ukrainas hovedstad Kyiv.

EU-kommisjonen vil også gi kandidatstatus til Moldova, men foreløpig ikke til Georgia, opplyste von der Leyen.

Det er i tråd med ønskene til blant annet Sverige, som har ønsket Ukraina og Moldova som kandidatland, men ikke Georgia.

– Historisk

– Dette er første skritt på vei mot EU-medlemskap og vil helt sikkert bringe oss nærmere seier, skriver Volodymyr Zelenskyj i sosiale medier. Han sier han er takknemlig overfor kommisjonsleder Ursula von der Leyen og «ethvert EU-medlem for denne historiske avgjørelsen».

Utenriksminister Dmytro Kuleba sier vi nå er vitne til europeisk historie.

– Dette er tydelig bevis på europeisk lederskap og en enorm vitamininnsprøytning for videre utvikling i Ukraina, sier han.

Også Moldova hyller anbefalingen om å gi landet kandidatstatus og kaller det «et viktig øyeblikk».

Russland følger med

Reaksjonen fra Russland var først dempet, men Kreml sier de vil følge utviklingen.

– Flere endringer er på gang, og vi følger naturligvis nøye med, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

Utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova var betydelig skarpere i sin kommentar:

– Vi har sett hvordan vesten i mange år har manipulert tanken om å involvere Ukraina i deres integreringsstrukturer, sier hun, ifølge russiske medier. Hun legger til at Ukraina blir «verre og verre».

Peskov sier også at russiske myndigheter er oppmerksomme på «styrkingen av forsvarselementet i EU». Russland har tidligere anklaget EU for å endre seg fra å være en økonomisk allianse til å bli «en aggressiv militant aktør».

Etterlyser reformer

Selv om Ukraina nå er et skritt nærmere EU-medlemskap, kom von der Leyen med et viktig forbehold da hun la fram kommisjonens anbefaling:

– Dette er selvfølgelig under forutsetning av at landet gjennomfører en rekke nødvendige reformer, sa hun.

Ukraina må gjøre mer for å styrke rettsvesenet og bekjempe korrupsjon, presiserte EU-toppen. Hun etterlyste også en forsterket innsats mot oligarker og at Ukraina vedtar loven om beskyttelse av nasjonale minoriteter.

Ifølge von der Leyen har Ukraina vist vilje til å gjennomføre det nødvendige reformarbeidet. Hun forteller at dette var tema da hun møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv tidligere i måneden.

Lang prosess

Forrige uke vedtok EU-parlamentet en resolusjon som tar til orde for at Ukraina blir kandidatland. Ukrainas kandidatstatus er også ventet å bli tema når EU-lederne samler seg til toppmøte neste uke.

Det å bli kandidatland er kun første steg på veien mot fullt EU-medlemskap. Denne prosessen er komplisert og kan ta flere år.

Powered by Labrador CMS