Nyheter:

PROTESTERER: Franske fiskebåter protesterer ved havnen i Saint Helier, hovedstaden på Jersey, mot det de anser som urettferdige regler.

Frankrike sender to patruljebåter til Jersey under fiskerikonflikt

To franske patruljebåter er sendt til farvannet ved den selvstyrte britiske øya Jersey. Torsdag morgen protesterte 50 franske fiskebåter mot nye regler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen er en strid om fiskerettigheter etter brexit. Nye britiske regler legger begrensninger på franske fiskere som vil operere nær øyene i Den engelske kanal.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Storbritannia sendte onsdag kveld marinefartøy til området for å overvåke situasjonen, og nå svarer Frankrike med å sende to patruljebåter. Den ene tilhører politiet, mens den andre tilhører landets maritime forvaltning, opplyser en talsmann for den franske kystvakten.

Protest

Frankrikes europaminister Clement Beaune sier de ikke vil la seg skremme av britenes avgjørelse om å sende ut marinefartøy.

– Vi har ikke har noe ønske om en anspent situasjon, men vil ha en rask og fullstendig innføring av brexitavtalen, sier Beaune, som har vært i kontakt med sin britiske motpart, brexitminister David Frost.

Fått med deg denne? Norsk Militær Tattoo utsettes ytterligere

Torsdag morgen protesterte rundt 50 franske fiskebåter ved havnen i Saint Helier, hovedstaden på Jersey, mot det de anser som urettferdige regler. De blokkerte havnen og hindret britiske fiskere i å komme ut.

Onsdag truet Frankrike også med å kutte strømmen til øya. Storbritannias statsminister Boris Johnson har lovet full støtte til øya og kritiserte Frankrike for overdrevne trusler.

Kjølvannet av brexit

Frankrike mener eventuelle nye britiske regler må kunngjøres til EU-kommisjonen i tråd med brexitavtalen mellom Storbritannia og EU.

Det skal ikke ha skjedd da britene før helgen innførte nye regler knyttet til lisenser til fiskere som får operere utenfor Kanaløyene. I praksis legges det begrensninger på hvor fiskefartøyene kan oppholde seg og hva slags utstyr som kan brukes.

Fiskeri var et av de vanskeligste temaene i forhandlingene om brexitavtalen. I den fransk-britiske fiskeristriden har temperaturen gradvis økt de siste ukene.

Les mer: Pentagon: 80.000 russiske soldater fortsatt utplassert på grensen til Ukraina

Powered by Labrador CMS