Nyheter

MOBILISERING: Russiske rekrutter ved et rekrutteringssenter for soldater i Volgograd, Russland lørdag 24. september. Mange russere velger nå å flykte fra landet for å unngå å bli sendt til krigen i Ukraina.

EU jobber med plan for russere på flukt

Mandag møtes EU for å lage en felles plan for håndteringen av russiske militærnektere, samtidig som stadig flere menn flykter som følge av mobiliseringen i Russland.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakteppet er at den russiske presidenten onsdag ga ordre om at 300.000 personer i reservestyrkene skal mobiliseres til krigen i Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Mandag skal de 27 medlemslandenes EU-ambassadører orienteres av eksperter om situasjonen. Alle landenes perspektiver og bekymringer tas i betraktning.

Les også: Hva rører deg i Putins hode?

Så langt har EU-landene vært langt unna en felles linje i synet på russerne som ikke vil delta i krigen.

Polen har blant annet sagt at de kun vil gi russiske statsborgere beskyttelse dersom de kan bevise at de utsettes for tortur eller forfølgelse av politiske årsaker i Russland.

Tyske myndigheter har sagt at de mener det er et godt tegn at russiske menn vil unngå militærtjeneste i Ukraina, og at de vil finne en fornuftig løsning sammen med de andre EU-medlemslandene.

Powered by Labrador CMS