Nyheter

PARTNERE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg (t.v.) møtte torsdag med Tysklands nye utenriksminister Abbalena Baerbock (t.h).

Tysklands nye utenriksminister la første besøk til Nato

– Nato trenger et sterkt Tyskland, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg da han møtte Tysklands nye utenriksminister Annalena Baerbock torsdag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Baerbock reiste til Brussel etter å først ha vært innom Paris i Frankrike. Dette var utenriksministerens første utenlandstur, som fant sted dagen etter at Tysklands nye regjering tiltrådte onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Besøket ditt i dag, bare én dag etter å ha tiltrådt i rollen, er et tydelig signal på Tysklands ledende rolle i transatlantisk sikkerhet, sa Stoltenberg i en felles uttalelse med Baerbock.

– Nato trenger et sterkt Tyskland, både politisk og militært.

Advarte Russland

Stoltenberg listet trakk frem en rekke områder der Tyskland spiller en viktig rolle når det gjelder sikkerhet. Dette var blant annet de internasjonale styrkene i Litauen og de fredsbevarende styrkene i Kosovo.

Han påpekte også at Tyskland har spilt en sentral rolle når det gjelder konflikten i Ukraina. Der utgjør Tyskland, sammen med Frankrike, Russland og Ukraina, del av det såkalte Normandie-formatet, som har som mål å forhandle frem en løsning på krisen.

Men Stoltenberg benyttet også anledningen til å igjen advare Russland om konsekvensene av russisk aggresjon mot Ukraina.

– Ytterligere russisk aggresjon mot mot Ukraina vil møtes med en sterk respons. Og det vil ha alvorlige politiske og økonomiske konsekvenser for Russland, sa Stoltenberg.

Støtter Nato og Europa

Baerbock understrekte på sin side at Nato er grunnleggende for europeisk sikkerhet som Tyskland skal støtte.

– Vi ønsker å utvikle og styrke den transatlantiske alliansen på det politiske feltet, så vel som på alle andre felt, understreket Baerbock.

På besøket til Brussel tidligere samme dag fremhevet hun også viktigheten av samarbeid mellom allierte.

Les også: Vestlige ledere: Ukrainas suverenitet må respekteres

– Europa er det viktigste i tysk utenrikspolitikk. Et sterkt Europa trenger en sterk fransk-tysk drivkraft, sa Baerbock i Frankrike.

Powered by Labrador CMS