Tysklands grunnlovsdomstol strammer inn tilgangen på nettdata

I en kjennelse fra Tysklands høyeste domstol fredag heter det at sikkerhetstjenestene har for enkel tilgang til data fra nettbrukere.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag har Tysklands etterretnings- og polititjenester retten til å be mobil- og internettleverandører om tilgang til data som navn, fødselsdatoer, passord og IP-adresser, i forbindelse med etterforskning av terror og datakriminalitet. Grunnlovsdomstolen i Karlsruhe mener imidlertid at denne tilgangen er for vidtgående og grunnlovsstridig.

Retten sier seg enig i at etterretningstjenestene noen ganger må ha tilgang til persondata fra smarttelefoner og lignende utstyr for å opprettholde rikets sikkerhet, men mener dette kun bør skje i tilfeller der det foreligger en bestemt fare.

Tyske politikere har frist fram til 2021 til å endre på telekommunikasjonslovgivingen slik at det kommer begrensninger på bruken av persondata fra mobil- og internettleverandører. Kjennelsen kommer som svar på flere søksmål, deriblant fra Patrick Breyer, som er europaparlamentsmedlem for det tyske piratpartiet.

Powered by Labrador CMS