Nyheter

I GRØNT: Bildet er tatt under en omvisning under Nordic Response 2024.

Kronprinsen: – Forsvarssamarbeid viktigere enn noen gang tidligere

Kronprinsen skal besøke norske styrker i Rukla i Litauen. Under et seminar i hovedstaden Vilnius la han vekt på betydningen av forsvarssamarbeid.

Under det offisielle besøket til Litauen holdt kronprins Haakon en tale da han var på et forretningsseminar i Vilnius, onsdag. Seminaret var et forum der temaet var: Creating Partnerships for Regional Defence.   

I år markerer Litauen 20 år i Nato og det nordisk-baltiske forsvarssamarbeidet  ble et gjennomgående tema for kronprinsens tale. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norge og Litauen sitt samarbeid strekker seg utover politikk, til både kultur og næringsliv. I tillegg har norske soldater, siden 2017, tjenestegjort for Natos Enhanced Forward Presence (eFP), i Rukla, i Litauen. 

Kronprinsen sier videre at han skal besøke de norske styrkene på leiren onsdag og torsdag. 

Med Russlands invasjon av Ukraina trekker kronprinsen disse internasjonale samarbeidene frem som spesielt viktige. 

– Viktigheten av forsvarssamarbeid er viktigere enn noen gang tidligere, sa kronprinsen i talen. 

Samarbeidet mellom Norge og Litauen strekker seg også til forsvarsindustri, blant annet gjennom donasjoner av NAMSAS, produsert av Kongsberg, til Ukraina. Denne donasjonen er et av flere Litauen har gjort for å støtte Ukraina etter Russlands full-skala invasjon. Dette er ifølge kronprinsen et tegn på tillit, som er viktig i valg av samarbeidspartnere. 

I Norge stilte Stortinget seg bak den langsiktige planen for militær og sivil støtte til Ukraina fra 2023 til 2027. 

Powered by Labrador CMS