Nyheter:

– Hæren er for liten

Brigadesjef Eldar Berli blir rådgiver ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Han skal jobbe med en langsiktig strategi for Hæren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Berli har snart styrt Brigade Nord i fire år, og sett omstillingen i Hæren på godt og ondt:

– I min periode har det dreid fra et internasjonalt fokus til en mer hjemlig rettet beredskap. Brigaden har utviklet seg veldig de 20 siste årene. Det er mye ny teknologi og enorm profesjonalisering. Dagens brigade er veldig god i internasjonal målestokk, takket være god rekruttering og at vi får trene systematisk i full skala på feltøvelser. Og vi har aldri glemt å trene på konvensjonell krigføring, poengterer brigader Berli. 

Alt er likevel ikke rosenrødt, forteller Berli.

– Utfordringen er mye gammelt hovedmateriell som burde vært byttet ut, pluss at vi har utfordringer knyttet til reaksjonsevne og utholdenhet. Det er heller ikke noe feil på brigadens størrelse, men Hæren er blitt for liten. Volumet gjør oss veldig sårbare hvis vi utnyttes skarpt.

Helikopter. Som militært ansatt ved  FFI skal Eldar Berli gi gode råd om Hæren og landmakten. Han drar fram tre viktige punkt:

– For det første oppsetningsgraden, altså bemanning i daglig struktur. Dernest materiellinvesteringene. Vi får luftvern og artilleri og tilstedeværelse i Finnmark; på sikt også langtrekkende presisjonsvåpen. Men det er ikke klart hva som skjer med stridsvognene, vi trenger oppgradering eller erstatning. Og for det tredje trenger en moderne hær helikopter, det er heller ikke landet, sier den avtroppende brigadesjefen.

Når vi sier at dette er argumenter som griper rett inn i 2-prosent-regelen, svarer Berli at landmaktutredninga var et godt fagmilitært arbeid, men det er ikke et råd om hva vi trenger. Rammene er rett og slett for små.

Prosjektleder. Berli er 57 år, og kunne blitt pensjonist, men føler han har for mye energi til å legge seg i sofaen. Med solid utdanning fra US Army og US Marine Corps i tillegg til Nato Defence college, har han mye å bidra med i det som nå kalles «Hæren 2040». Han blir en slags prosjektleder på deltid, i tillegg til andre saker han vil jobbe med på FFI.

Inntil ny brigadesjef er på plass, vil stabssjef Ole Kristian Karlsen fungere i stillingen.

Powered by Labrador CMS