Nyheter

SKUTT: Hærkapteinen og leiesoldaten Igor Mangushev ble skutt på kloss hold under uklare omstendigheter bak frontlinjen i Ukraina.

Beryktet russisk ekstremist drept i Ukraina

Den kjente russiske hærkapteinen og leiesoldaten Igor Mangushev døde på sykehus, bare dager etter at han ble skutt i hodet på kloss hold i Ukraina, ifølge BBC.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Igor Mangushev ledet en antidroneenhet i det okkuperte Luhansk-området, men var også med på å etablere en gruppe med leiesoldater som kjempet mot ukrainske styrker i 2014.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Mangushev var en av separatistene i Folkerepublikken Luhansk folkemilits.

Det var BBC som først omtalte saken.

Igor Mangushev ble kjent etter at han i august i fjor poserte med en hodeskalle på sosiale medier. Han hevdet hodeskallen tilhørte en ukrainsk jagerflypilot som mistet livet da han forsvarte jern- og stålverket i Azovstal i den sørlige havna i Mariupol.

Les også: Danmark i front for stridsvogn-donasjon til Ukraina

Leiesoldaten Mangushev skal ha sagt at «Russland ikke var i krig med mennesker, men ideen om at Ukraina er en «anti-russisk stat», og at det er ubetydelig hvor mange ukrainere som dør», skriver BBC.

Mangushev var kjent som en ekstrem nasjonalist og grunnla den nasjonalistiske organisasjonen Svetlaya Rus i 2009. Organisasjonen har blant annet blitt anklaget for å koordinere angrep mot ulovlige innvandrere i Russland.

Ifølge russiske rapporter, ble Mangushev skutt i hodet på nært hold og truffet i hodet av en 9mm kule avfyrt med 45 graders vinkel. Kona hans beskriver drapet som en «ren henrettelse».

Skytingen av Mangushev har ført til mange spekulasjoner om hvem som står bak angrepet ved en kontrollpost i byen Kadiivka, et stykke bak frontlinjen i det okkuperte Ukraina.

Russiske myndigheter har sagt at de etterforsker drapet, men har ikke kommentert noe om hvem som kan stå bak.

Pavel Gubarev, en annen russisk nationalist, har i etterkant uttalt at «alle vet hvem som står bak», og påpekte at Prigozjin ikke har uttalt seg angående hendelsen, ifølge BBC.

Mangushev er også kjent for å ha samarbeidet med «Putins kokk» Jevgenij Prigozjin, den selverklærte lederen av leiesoldatgruppen Wagner.

Powered by Labrador CMS