Nyheter

SER DU LIKHETEN?: Kristian Valen (t.v) kledde seg opp i militært tøy og med et filter av Eirik Kristoffersen. Til høyre ser man hvordan han egentlig ser ut.

Blir parodiert av kjent komiker: – Han er som en skolegutt

I flere videoer på Facebook har Eirik Kristoffersen blitt parodiert av komiker Kristian Valen. – Han er utradisjonell kontra de sure og harde amerikanske generalene, sier Valen.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon:

  • Kristian Valen har i flere år parodiert forsvarssjef Eirik Kristoffersen, og bruker nordlandsdialekt og militær uniform i sine humoristiske videoer.
  • Valen sammenligner Kristoffersen med Titten Tei, en kjent norsk dukkefigur, snarere enn den tøffe filmkarakteren Rambo.
  • I sine nyeste videoer spøker Valen med  å dekorere uniformen med svømmeknappen, inspirert av kontroverser rundt tildelingen av krigskorset.
  • Tilbakemeldingene på Valens parodier har vært positive, spesielt fra hans venner som er spesialsoldater, og han planlegger å fortsette med lignende innhold.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Kristian Valen har vært en av landets mest fremtredende komikere i mange år, og har underholdt nordmenn med sine egne karakterer og parodier av kjente mennesker.

Siddisen er aktiv på Facebook hvor han stadig legger ut humoristiske videoer. I det siste har Valen, med militær uniform, nordlandsdialekten og et snapchat-filter, etterlignet forsvarssjef Eirik Kristoffersen. 

Til Forsvarets forum sier komikeren at han har parodiert Kristoffersen helt siden han ble forsvarssjef i 2020.

– Han er som en skolegutt som alltid har et lurt smil. I hvert eneste intervju ser det ut som han lurer på noe. Jeg liker måten han er på, og er utradisjonell kontra de sure og harde amerikanske generalene.

– Da jeg så det første intervjuet hans syns jeg han lignet mer på Titten Tei enn Rambo, forteller Valen.

For uvitende er Titten Tei en karakter som fantes i norske barneprogram på TV for noen tiår siden, mens Rambo er en militær og macho filmkarakter spilt av Sylvester Stallone.

FN-beret 

I løpet av den siste tiden har Valen publisert flere snutter der han imiterer Kristoffersen. I den aller ferskete tuller han med at han har dekorert uniformen med svømmeknappen. 

Inspirasjonen til videoen kommer av stormen rundt tildelingen av krigskorset etter en operasjon som spesialsoldat i Afghanistan, hvor feil person ble pågrepet i det som likevel ble ansett som en velykket operasjon. 

– Utad har det nok virket litt suspekt, så da ville jeg lage noe morsomt rundt det og lage en spøk, sier han.

Valen forklarer at han gjerne får spontane ideer av å se på TV, hvor han raskt spiller inn videosnuttene.

– Jeg får et slags grønt lys, og da er det bare å løpe opp til rekvisittene. Alt av spøker jeg legger ut er tatt på sparket, og jeg øver ikke. 

Det er grunnen til at uniformen på videoen ikke akkurat er den riktige. Det første han fant var en amerikansk uniformsjakke og en FN-beret, som ikke akkurat er bekledningen til Kristoffersen. 

Forsvarssjefen selv har fått med seg Valens parodi, og setter pris på imitasjonen.

– Jeg tar det som et kompliment å bli parodiert av en så dyktig komiker som Kristian Valen. Hvis parodien i tillegg bidrar til god stemning, så blir jeg glad, skriver han i en e-post til Forsvarets forum.

KOMIKER: Kristian Valen har underholdt publikum i mange år. Nå gjør han humor av forsvarssjefen.

Kan bli flere forsvarsparodier

Han sier tilbakemeldingene har vært gode, spesielt fra kompiser som er spesialsoldater. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

For de som ikke får nok av Kristoffersen-parodien, så kommer det trolig mer fremover i et TV-konsept som inntil videre forblir hemmelig. 

Kanskje dukker det opp flere som har tilknytning til Forsvaret.

– Kommer noen jeg liker i media, så kan jeg få «grønt lys» til å parodiere. Det blir ingen surpomp som ikke gir positive vibber, sier han. 

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg blir også jevnlig parodiert. 

Tullet med løytnanten sin

Kristian Valen har vært i Forsvaret, og avtjente førstegangstjenesten på Værnes på starten av 1990-tallet. Der var han tillitsvalgt, og skulle blant annet hjelpe de som ikke ønsket å være der.

– Det var mye tøys, hvor vi slo opp i bøker og lette etter diagnoser for at folk skulle få permisjon.

Den gangen så han også sitt snitt i å tulle med løytnanten sin, Eriksen. 

– På pur faen ringte jeg ned til ham som var valgt ut som troppsleder i rekrutten, og ba dem stille i feil grunnutrustning og at tropp A skulle lete etter tropp B i skogen. Da Eriksen dukket opp, var halvparten borte. Da var det meg som sto bak, og Eriksen måtte smile, sier han lattermildt.

Powered by Labrador CMS