Nyheter:

Generalmajor Eirik Kristoffersen blir forsvarssjef i august.

Eirik Kristoffersen vil gå i Pride-paraden i 2021

Blir første norske forsvarssjef som deltar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var landstillitsvalgt Lise Veronica Huynh som i en kronikk i Forsvarets forum utfordret påtroppende forsvarssjef Eirik Kristoffersen til å gå fremst i Pride-paraden i 2021.

Den oppfordringen sier Kristoffersen ja til.

Han blir dermed den første norske forsvarssjefen som deltar i Pride-paraden.

– I Forsvaret er vi alle soldater, uavhengig av tro, livssyn, bakgrunn, kjønn eller legning. Respekt, ansvar og mot er våre kjerneverdier - vi kan aldri tillate oss å ta disse for gitt. Så svaret er ja, jeg deltar i paraden neste år, skriver Kristoffersen i en melding til Forsvarets forum.

Pride-festivalen pågår hele denne uka, men på grunn av korona-pandemien blir årets Pride-parade digital. Den finner sted lørdag 27. juni, med en tre timer lang direktesending. Der skal Forsvaret bidra med egen video.

– I disse junidager oppfordrer jeg Forsvaret å heise regnbueflagget, vise kjærlighet og feire mangfoldet som heldigvis også finnes i vår egen organisasjon, skrev Lise Veronica Huynh i kommentaren i Forsvarets forum.

Stockholm Pride

Det er ikke første gang hun har etterlyst forsvarssjefer i Pride-paraden.

– Vi skulle gjerne sett forsvarssjefen i Pride-paraden, sa Huynh til Forsvarets forum i 2019.

– Jeg møtte nylig den svenske forsvarssjefen, Micael Bydén og han sa at det var en selvfølge at han deltar i Stockholm Pride. Det hadde vært flott om også vår egen forsvarssjef støttet Pride med sitt nærvær.

Det vakte oppsikt langt utover Sveriges grenser da forsvarssjef Micael Bydén i 2018 ikke bare gikk i paraden, men – midt i Stockholms gater – tok mikrofonen og sang med på Elvis Presley-låten «Suspicious Minds».

Luftsjefen deltok

I 2019 deltok både sjefen for Luftforsvaret, Tonje Skinnarland og sjefen for Forsvarsstaben Erik Gustavson i paraden. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sa nei til å delta. Han har i flere år avslått å delta i paraden. På spørsmål fra Forsvarets forum svarte talsmannsapparatet til forsvarssjefen at han ikke hadde anledning i 2019.

I 2020 er paraden digital. Det betyr at neste mulighet er i 2021.

Forsvarets forum har spurt forsvarsledelsen om de og forsvarssjefen kommer til å delta på noen måte i årets digitale Pride-uke.

Orlogskaptein Thomas Gjesdal svarer at i tillegg til å stille med egen video i direktesendingen 27. juni, så planlegger Forsvaret å heise Pride-flagget ved ledelsesbygget i Oslo. I tillegg skal Forsvarets stabsmusikkorps spille sammen med Oslo fagottkor. De skal åpne direktesendingen.

Landstillitsvalgt Lise Veronica Huynh sier at det er gledelig at påtroppende forsvarssjef ønsker å være med i 2021.

– Dette er med på å vise at Forsvaret er en åpen og inkluderende organisasjon i praksis, sier hun til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS