Nyheter

KJØPER NYE: En flyovervåkingsradar i Honningsvåg. Forsvaret kjøper totalt 11 nye radaranlegg.

Kjøper flere radaranlegg for militær overvåking

Norge kjøper ytterligere tre radaranlegg for militær luftromsovervåking fra Lockheed Martin. De skal plasseres på Senja, i Målselv og i Nordkapp.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarsmateriell inngikk i november 2022 kontrakt med Lockheed Martin om leveranse av åtte radarer med opsjon på ytterligere tre radarer. Nå er denne opsjonen utløst, opplyser Forsvarsmateriell.

– Kampfly, missiler og droner er en viktig del av moderne krigføring. Det er derfor avgjørende at vi har systemer som kan følge med i dette domenet. Ikke bare for oss selv, men også for våre allierte i Nato, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

De tre nye radarene som nå bestilles av Lockheed Martin, er av samme type som de åtte som allerede er satt i bestilling og skal erstatte de som i dag omtales som Sindre II-radarer.

Disse skal til Senja, Målselv og Nordkapp. 

Radarene som ble kjøpt i første omgang, innebærer kjøp av eiendom og/eller eiendomsrettigheter i Vardø, Bjerkreim og Eigersund ,Vestvågøy, Orkland, Os og Tolga, Namsos og Kinn. Tre andre radarlokasjoner skal videreføres. 

Total prosjektperiode, som opprinnelig var satt til ferdigstilling i 2030, vil forlenges noe som følge av denne opsjonsutløsningen, men for øvrig er prosjektet i rute, ifølge Forsvarsmateriell.

Prosjektets totalverdi var i 2020 satt til rundt åtte milliarder kroner. 

Powered by Labrador CMS