Nyheter

EGYPT: Et amerikansk F-15 kampfly. Nå vil USA selge slike fly til Egypt.

USA selger kampfly til Egypt

USA vil selge avanserte kampfly av typen F-15 til Egypt, til tross for bekymring over menneskerettssituasjonen i landet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyste sjefen for USAs sentralkommando, general Frank McKenzie, i forsvarskomiteen i Senatet tirsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Når det gjelder Egypt så tror jeg vi har gode nyheter. Vi skal forsyne dem med F-15-fly, sa han.

Det er ikke kjent hvor mange fly det er snakk om, eller når salget finner sted. Amerikansk UD har ennå ikke offisielt orientert Kongressen, slik de er pålagt å gjøre.

Les også: Eirik Kristoffersen ble hedret med tysk militær utmerkelse.

– Vi snakker ikke om mulige våpensalg før Kongressen er orientert, sier departementets talsperson Ned Price.

Egypts president Abdel-Fattah al-Sisi ledet i 2013 militærkuppet mot landets første folkevalgte president, Mohamed Mursi. Det muslimske brorskap ble forbudt og Mursi og tusenvis av hans tilhengere ble kastet i fengsel.

Den tidligere hærsjefens sikkerhetsapparat har siden slått hardt ned på all opposisjon, forbudt demonstrasjoner og stengt flere hundre uavhengige medier og nettsteder.

I 2014 utlyste Sisi nyvalg, som han selv vant med solid margin etter å ha forbudt Mursis parti å stille med kandidat. Den øvrige opposisjonen i landet boikottet valget.

I 2018 ble den tidligere kuppgeneralen gjenvalgt med 97 prosent av stemmene, etter at samtlige andre kandidater med unntak av én Sisi-tilhenger ble nektet eller presset til ikke å stille.

Les også: Kongsberg Gruppen demonstrerte nytt fartøy for Sjøforsvaret.

Powered by Labrador CMS