Nyheter:

ALLIERTE: Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar (i midten) og andre høytstående tyrkiske offiserer hilser på sine libyske kolleger i hovedstaden Tripoli lørdag.

Tyrkia og Egypt på symboltung Libya-visitt

Egyptiske diplomater og etterretningsoffiserer, i tillegg til Tyrkias forsvarsminister har vært på besøk i Libya og diskutert sikkerhetssamarbeid.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar dro i helgen på overraskelsesbesøk til Libya for å besøke landets soldater som er stasjonert der.

Hulusi Akar var i samtaler med Libyas forsvarsminister Salah Eddine Namrouch, før han møtte andre høytstående tjenestemenn i den libyske regjeringen. De skal ha blitt enige om å samarbeide for å hindre opprørsgeneralen Khalifa Haftar i å destabilisere landet, ifølge en uttalelse fra den libyske regjeringen.

Tyrkia støtter den FN-anerkjente regjeringen i Tripoli, en støtte som bidro til at de klarte å holde unna Haftars offensiv mot hovedstaden. Haftar er støttet av Russland, Egypt og De forente arabiske emirater.

Den tyrkiske nasjonalforsamlingen utvidet forrige uke tilstedeværelsen av tyrkiske soldater i Libya i ytterligere 18 måneder. Tyrkia har bidratt med blant annet militære rådgivere, utstyr og leiesoldater, men de har også en militærbase i Al-Watiya-regionen ved grensen til Tunisia.

FN: 20.000 fremmedsoldater i Libya

Oppfordret til angrep

Den tyrkiske forsvarsministeren besøkte det krigsherjede landet to dager etter at Haftar oppfordret sine krigere til å angripe tyrkiske styrker i Libya.

Haftar og Tripoli-regjeringen inngikk en våpenhvileavtale i oktober, og det vil etter planen bli avholdt valg mot slutten av neste år. Men torsdag sa Haftar at det ikke vil bli fred så lenge det er en «koloniherre» på libysk jord.

Libya har vært preget av krig og konflikt siden opprørere med NATOs støtte avsatte Muammar al-Gaddafi i 2011.

Analyse: Libya – den glemte krigen

Sliter

Libyas forsvarsminister sier til lokale medier at Libya sliter med å bygge opp en militær institusjon som respekterer internasjonale normer.

– Tyrkerne har hjulpet regjeringen, og vi takker dem for det. Men nå ønsker vi å reorganisere den libyske hæren og få inn nytt blod, sier Namrouch.

Lørdag deltok Tyrkias forsvarsminister på en seremoni for soldater i Tripoli.

Diskuterte sikkerhetssamarbeid

I helgen var også egyptiske diplomater og etterretningsoffiserer på statsbesøk i Tripoli i Libya, ifølge libyske myndigheter.

Den egyptiske delegasjonen ble ledet av Ayman Badea, som er sjef for utenlandsk etterretning. De møtte Libyas innenriksminister Fathi Bashagha og etterretningssjef Emad Trapolsi.

Partene diskuterte sikkerhetssamarbeid og sine felles sikkerhetsutfordringer, ifølge en uttalelse fra Libyas innenriksdepartement.

Powered by Labrador CMS