Nyheter:

RUSSISK LEVERANDØR: Forsvarets nye etterretningsskip Marjata har motorer fra Bergen Engines.
RUSSISK LEVERANDØR: Forsvarets nye etterretningsskip Marjata har motorer fra Bergen Engines.

TV 2: Russiske kjøpere av Bergen Engines har nære bånd til russisk etterretningstjeneste

De russiske kjøperne av Bergen Engines har nære bånd til russisk etterretningstjeneste, sier norske og utenlandske russlandskjennere til TV 2.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Til TV-kanalen sier de at norske myndigheter tar en stor sikkerhetsrisiko dersom de tillater salget av skipsmotorselskapet til russiske oligarker.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det har vakt oppsikt etter at det ble kjent at britiske Rolls-Royce har inngått avtale om salg av den mekaniske bedriften Bergen Engines til det russisk-kontrollerte selskapet TMH Internationals.

– Dette er folk som har nær tilknytning til den politiske eliten og militæret i Russland, sier seniorforsker ved ICDS Tallinn, Kalev Stoicescu.

Han synes det er merkelig at prosessen har kommet så langt uten at norske myndigheter har sagt stopp.

Les også: Dette er oligarkene som vil kjøpe Bergen Engines

Bergen Engines har levert motorer til, og har vedlikeholdsavtaler med, flere skip i Forsvaret. Spionskipet Marjata, et av Norges mest sensitive skip, er et av skipene som skal vedlikeholdes av russere dersom salget går igjennom.

– Jeg vil påstå at man ikke kommer nærmere å ha innsikt i Natos hemmeligheter, sier Stoicescu.

Jardar N. Østbø, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier, sier at russerne i verste fall skaffer seg en mulighet til å følge med på norsk etterretningsvirksomhet i nordområdene.

Flere partier på Stortinget krever at regjeringen umiddelbart stanser salget.

Powered by Labrador CMS