Nyheter

KAMERA: Dronene som skal til Ukraina er utstyrt med både vanlig og termisk optikk.

Norske veteraner kjøper droner til Ukraina

Aktivistene samlet inn 100.000 kroner til to observasjonsdroner i løpet to uker.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens myndighetene i en rekke land har donert store mengder våpen og militært utstyr for å til Ukraina, foregår det også en rekke private aksjoner for å hjelpe ukrainerne i kampen mot den russiske invasjonen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

To norske veteraner har samlet inn 100.000 kroner. Pengene fikk de inn i løpet av to uker, og skal delfinansiere to overvåkningsdroner av typen Skyranger R60 og transport til Ukraina.

Les også: – Ukraina forteller noe om atomvåpnenes nytteverdi

– Vi har vært engasjert fra dag én av krigen. Det har sjelden vært en en viktigere kamp siden 2. verdenskrig, sier Daniel Viksund, en av veteranene bak innsamlingen, til Forsvarets forum.

Brukt

Veteranene samlet inn 75.000 kroner rett etter at Russland invaderte nabolandet 24. februar. I mars dro de til Ukraina og leverte humanitært utstyr som bleier, morsmelkerstatning, tepper og hermetikk. De hadde også med seg et strømaggregat til sykehuset i Lviv.

KHARKIV: Daniel Viksund (t.v.) leverer uniformer til en ukrainsk soldat i Kharkiv.

I juli reiste de tilbake til Ukraina. Denne gangen hadde de blant annet med seg termiske sikter solcellepaneler og fire mindre droner.

Skyranger R60 er laget av canadiske Aeryon Labs, og brukes til observasjoner og overvåkning. Modellen er ute av produksjon, men veteranene vil kjøpe brukt for å få mest mulig ut av de innsamlede pengene.

Psykisk helse

Dronene kostet opprinnelig rundt en halv million kroner stykket, men veteranene har inngått en avtale om å kjøpe to stykker brukt. Dronene skal til 53. mekaniserte brigade i det ukrainske forsvaret. Rundt 20. august reiser veteranene til Kharkiv for å levere dem.

Les også: Stanset norsk innsamling for droner til Ukraina

Så langt har veteranene samlet inn penger som privatpersoner, men nå har de opprettet organisasjonen Veteran Aid Ukraine. Så lenge krigen vare, vil de sende nødhjelp og militært utstyr.

– Når krigen er slutt, skal vi fokusere på psykisk helse, sier Viksund.

Powered by Labrador CMS