Nyheter

358: Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu var i Iran og fikk se det mystiske 358-missilet.

Iran viste fram «merkelig» selvmordsdrone til Sjojgu

Det er første gang Iran innrømmer å ha utviklet missilet kun kjent som 358.

Publisert

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu er for tiden på besøk i Iran. Der ble han vist et uvanlig bakke-til-luft-missil, kun kjent som «358». Det er et biende missil, også kalt selvmordsdrone eller kamikazedrone. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver The War Zone

Biende prosjektiler deler egenskaper med både krysserraketter og kampdroner (UCAV). Sjojgu og følget så 358-missilene på en utstilling som viste fram den iranske revolusjonsgardens (IRGC) utvikling av droner og luftvern. 

Lite informasjon

Dette er første gang Iran vedkjenner seg å ha utviklet 358-missilet, som kan holde seg i lufta og vente til målet er funnet før det detonerer. Det finnes lite informasjon om våpenet Iran har utviklet, men man kan ikke utelukke at det finnes flere forskjellige modeller, skriver The War Zone. 

Missilet er rundt 2,7 meter langt og har en slank sylindrisk hovedkropp. Den har tre grupper med «finner» for å manøvrere og stabilisere seg under flyvningen.

Første gang missilet ble kjent var i 2019, i forbindelse med at den amerikanske marinen beslagla våpen som skal ha vært på vei til Houthi-bevegelsen i Jemen. Det er en sjiamuslimsk opprørsgruppe som har utfordret sentrale myndigheter i Jemen, og som siden 2011 har tatt kontroll over deler av landet. Irans revolusjonsgarde er en av Houthienes støttespillere, og har hjulpet gruppen med våpen og militær trening

Senere har flere av disse missilene blitt oppdaget på vei til Jemen, og blitt lagt beslag på av amerikanerne og andre støttespillere. 

Iranske dronekomponenter 

Det amerikanske militæret har tidligere opplyst at missilet har et satellittassistert treghetsnavigasjonssystem, som er uavhengig av ytre signaler. Et treghetsnavigasjonssystem baserer seg på måling av bevegelsen til en farkost over tid, og ble tatt i bruk for første gang i V2-rakettene under andre verdenskrig. I tillegg har missilet et vertikalt gyroskop og en luftdataenhet. Disse komponentene har tidligere blitt funnet på andre iranske droner. 

Et «bånd» med det som angivelig skal være infrarøde sensorer samt en primær søker skal også være synlig i fronten av våpenet.

Det antas at missilet avfyres fra bakken ved hjelp av en rakettmotor som brenner opp og faller fra, deretter drives missilet av en turbojet som andre tradisjonelle landangreps- eller anti-skips-kryssermissiler.Powered by Labrador CMS