Nyheter

BA OM HJLEP: Den sentralafrikanske republikkens president Faustin-Archange Touadéra, ba Moskva om hjelp da militsgrupper startet en offensiv for å styrte presidenten i fjor. Nå mener HRW at russiske styrker begår krigsforbrytelser i landet.

HRW: Russiske styrker dreper sivile i Den sentralafrikanske republikk

Det finnes sterke bevis for at russiske paramilitære styrker begår alvorlige krigsforbrytelser og dreper sivile i Den sentralafrikanske republikken.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser Human Rights Watch (HRW) tirsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Styrker i Den sentralafrikanske republikken, som vitner har identifisert som russiske, ser ut til å ha henrettet, torturert og slått sivile siden 2019, sier avdelingssjef for kriser og konflikt i HRW, Ida Sawyer.

Hun peker på at forbrytelsene begås uten at gjerningspersonene risikerer noen som helst straff.

Les også: Malis junta bryter forsvarsavtaler med Frankrike

– Tolv menn skutt

Russisktalende styrker anklages blant annet for å ha skutt tolv ubevæpnede menn ved en veisperring ved Bossangoa nordvest for hovedstaden Bangui i juli i fjor. HRW har fått navnene på ofrene av FN og personer som kjente dem.

Ifølge øyenvitner satte de russisktalende styrkene opp en veisperring, hvorpå de stanset mennene, banket dem opp og skjøt dem. Minst åtte av likene skal ha blitt kastet i hull ved veikanten.

Den sentralafrikanske republikken har vært rammet av borgerkrig siden 2013 da en rekke militsgrupper gjorde opprør. Konflikten avtok i årene etter, men tok seg kraftig opp igjen i fjor, da opprørere innledet en offensiv for å styrte president Faustin-Archange Touadéra.

Ba Moskva om hjelp

Presidenten ba deretter Russland om hjelp, og flere hundre paramilitære styrker har siden bidratt til å presse tilbake opprørerne, som fortsatt kontrollerer deler av landet.

De private, russiske styrkene beskrives ofte som leiesoldater fra den beryktede Wagner-gruppen, som også er blitt anklaget for krigsforbrytelser i Syria og Ukraina.

Russiske myndigheter avviser at de har noe å gjøre med Wagner-gruppen, og de har tidligere avvist at russiske styrker angriper sivile.

Både FN, menneskerettsorganisasjoner og den tidligere kolonimakten Frankrike har anklaget både regjeringshæren i Den sentralafrikanske republikk og opprørerne i landet for krigsforbrytelser mot sivilbefolkningen.

Powered by Labrador CMS