Nyheter:

Forsvarer ordskiftet

Av hensyn til det frie ordskiftet bør man ikke påberope seg større autoritet enn det man har, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​Dette innlegget stor først på trykk i nordnorskdebatt.no

Oberstløytnant Harald Høiback har et innlegg der han tillegger meg meninger og holdninger jeg ikke har.  

I et intervju med Nordlys blir jeg bedt om svar på Høibacks uttalelser om at kvinner i stridende stillinger svekker stridsevnen. Uttalelsene stammer fra en kronikk han hadde på trykk i Forsvarets Forum. Nordlys intervju med meg var et intervju som primært dreide seg om makt. Både formell og uformell makt. 

Jeg ønsker selvsagt debatt velkommen og har på ingen måte ment å kneble verken Høiback eller andre. 

At oberstløytnanten fikk en visitt i dette intervjuet skyldes ikke primært hans omtalte kronikk, men det faktum at journalisten presenterer Høiback som forsker og oberstløytnant.

 Større autoritet. Høiback har ikke forsket på disse temaene, noe han også bekrefter i den omtalte kronikken. I et intervju om makt blir bruk av titler relevant. Journalisten gir Høiback en større autoritet ved å omtale ham som forsker og oberstløytnant. Dette slo jeg ned på i intervjuet. Oberstløytnant Høiback signerer helt riktig ikke med forsker og oberstløytnant. Men jeg har heller ikke sett at han har gjort forsøk på å korrigere pressens bilde av ham som en med forskerautoritet på emnet. Jeg ønsker selvsagt debatt velkommen og har på ingen måte ment å kneble verken Høiback eller andre. 

Mitt korte poeng er at når en kilde til kunnskap tillegges meninger i en debatt, bør kilden være det den gir seg ut for. 

Det står også selvsagt Høibakk fritt til å ytre seg om temaer han ikke har forsket på. Det var heller ikke tema i intervjuet.

Fritt ordskifte. Jeg er opptatt av, og en varm forsvarer av den offentlige debatt. Jeg er helt klar på at alle meninger skal komme frem. Jeg mener uenighet er viktig fremdrift for å skape utvikling. Jeg har også stor respekt for vi tilegner oss kunnskap på mange måter. Mitt korte poeng er at når en kilde til kunnskap tillegges meninger i en debatt, bør kilden være det den gir seg ut for. Dette av hensyn til det frie ordskiftet.

Powered by Labrador CMS