Nyheter:

Forsvarspolitisk foretrekker jeg den norske bikinien fremfor den danske burkaen

Langtidsplanleggingen av det danske forsvaret foregår bak hermetisk lukkede dører, mens man i Norge går motsatt vei, skriver militæranalytiker Hans Peter Michaelsen.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ville vært befriende og sunt for den danske forsvarspolitiske debatten dersom den danske modellen kvittet seg med burkaen og ikledde seg en mer tidsriktig bekledning. 

Får de danske politikerne klare militærfaglige råd- eller er det mer snakk om rot? Jeg vet ikke, for prosessen er helt skjult for offentligheten. Så det er nærliggende å mistenke et militærfaglig rot. Hvorfor? Fordi alt foregår bak Forsvarsdepartementets lukkede dører. 

Skjuler alt som er interessant

Det dreier seg om opplegg til forsvarsforlik, det dreier seg om forsvarsavtaler og det dreier seg i stor grad om forsvarskommisjonene, som historisk etableres omkring hvert tiende år og sitter i cirka ett år. Det er bare de personene som i realiteten vet hva forsvarssjefens militærfaglige råd og anbefalinger har vært.

Så befriende og sunt det ville vært for den danske forsvarspolitiske debatten dersom den danske modellen tok av seg burkaen.

Den danske modellen er skjult bak heldrakt og slør- nærmest som en burka, som skjuler alt som er interessant for omverdenen. Tenk om noen skulle avsløre deler av et kommende forlik før alt var klappet og klar for offentliggjøring? Tenk om det skulle komme en ubekvem politisk debatt? Tenk om det gikk politikk i forsvarsplanleggingen?! Næh, få det heller besluttet internt og presentert som et bredt «fait accompli».

Leste du denne? Forsvarssjefens anbefaling: All inclusive-forsvaret

Dreper den offentlige debatten

Resultatet kan bli både militært og politisk bekvemt, men dreper den brede offentlige debatten om dansk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Den debatten har det vel også best dersom den holdes i en lukket krets av eksperter? Emnene er vel uansett for alvorlige og kompliserte for det brede laget i befolkningen?

Onsdag 8. oktober 2019 presenterte den norske forsvarssjefen Haakon Bruun-Hanssen Det norske forsvarets fagmilitære råd vedrørende Norges fremtidige forsvar for regjeringen. Fire alternativer med forskjellige Nato- og nasjonale tyngdepunkter ­– men alle med en klar styrking av norsk forsvar.

Tenk at Norges forsvarspolitikk kan diskuteres bredt, åpent og på et opplyst grunnlag.

Alle bygget på grundige analyser av Norges sikkerhetspolitiske situasjon. Alle modeller med klare militærfaglige råd og anbefalinger. Alle modeller klar til en kvalifisert politisk og offentlig debatt. Og ikke nok med det – som ved tidligere fagmilitære råd vil det være en offentlig høringsperiode, der organisasjoner og lignende kan gi sine forslag og synspunkter.

Leste du denne? Forsvarsministeren ba om innspill: Trøndelag fylkeskommune foreslo ny bataljon.

Den norske bikini-modellen

Tenk at Norges forsvarspolitikk kan diskuteres bredt, åpent og på et opplyst grunnlag. I motsetning til den danske burka-modellen, fristes man til å kalle den norske modellen for bikini-modellen.

Jeg foretrekker klart bikinien fremfor burkaen. Det meste er synlig, men selvfølgelig er visse deler så følsomme at de må forbli tildekket. Så befriende og sunt det ville vært for den danske forsvarspolitiske debatten dersom den danske modellen tok av seg burkaen og ikledte seg en mer tidsriktig bekledning. Kanskje en bikini er litt for vågalt, men hva med en badedrakt? Det vil allikevel være et vesentlig fremskritt.

Innlegget ble først publisert i den danske nettavisen Olfi.dk, som skriver om forsvars- og sikkerhetspolitikk. Teksten er oversatt av Forsvarets forum og godkjent av Michaelsen.

Powered by Labrador CMS