Nyheter
Danskene ønsker fredsbevarende styrker til Ukraina
Vel halvparten, 53 prosent, av danskene er klare til å sende fredsbevarende styrker til Ukraina, ifølge en ny meningsmåling.

Hvis en fredsprosess mellom Ukraina og Russland krever utplassering av fredsbevarende styrker, bør Danmark delta med danske soldater, mener 53 prosent av de spurte i en meningsmåling som Voxmeter har utført for Ritzau.
Samme undersøkelse viser at 66 prosent mener at Ukraina bør tas opp i EU, mens 68 prosent mener at de bør tas opp i Nato.
Undersøkelsen viser videre at et mindretall på 27 prosent av danskene mener at Ukraina bør forhandle om å få avsluttet krigen med Russland, uavhengig av om det vil medføre avståelse av territorier som Russland har erobret siden 2022.
Villig til å bruke makt
Mikkel Vedby Rasmussen, professor og forsker i væpnet makt ved Københavns Universitet, sier undersøkelsen avdekker en interessant mentalitet i den danske befolkningen:
– Det er fortsatt folkelig støtte til en utenrikspolitikk som er underbygget av militær makt, sier han.
Danmark endret sin sikkerhetspolitiske strategi på begynnelsen av 2000-tallet fra å «gjemme seg» under den kalde krigen til å være villig til å bruke militær makt i internasjonale sammenhenger.
Den nye tilnærmingen kom til uttrykk gjennom dansk deltakelse i krigene i Afghanistan og Irak.
Holder ikke lenger med vann og hermetikk
At flertallet av danskene i undersøkelsen fortsatt er villige til å støtte en internasjonal dansk militæraksjon etter de to krigene er «bemerkelsesverdig», sier Rasmussen – spesielt i lys av at USA ifølge ham har «trukket teppet vekk under allianseforholdet».
– Jeg ser det som et uttrykk for at de fleste dansker har innsett at verden om mulig har blitt farligere, og at det ikke er nok å putte ekstra vann og hermetikk i kjelleren. Vi må også aktivt bidra til å forsøke å skape mer sikkerhet på vårt kontinent, sier professoren.