Nyheter

ELEKTRISK: Et fly av typen Pipestrel Velis Electro som skal brukes av Det danske forsvaret.

Det danske forsvaret anskaffer elektriske fly

Hensikten er å teste ut teknologien og undersøke hvordan elektriske fly kan brukes til å løse luftmilitære oppgaver i fremtiden.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Danmark blir det første landet som anskaffer elektriske fly som skal brukes operativt i en militær sammenheng. Det er snakk om to fly av typen Pipestrel Velis Electro, som produseres av det slovenske firma Pipestrel, skriver det danske forsvaret i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hensikten er blant annet å avdekke modenheten av teknologien, blant annet med tanke på lademuligheter og batterikapasitet. Flyene skal også brukes for å undersøke muligheten for hvordan elektrisk luftfartøyer kan brukes til å løse luftmiliære oppgaver i fremtiden.

Flyene leveres mot slutten av 2021.

– Alle har et ansvar for å bidra til klimaomstillingen. Det gjelder også forsvarsområdet. Derfor har vi besluttet å anskaffe elektriske fly til vårt luftmilitære område. De elektriske flyene skal blant annet brukes til trening. Erfaringen vil være viktig for fremtidige anskaffelser av utstyr innen forsvarsfeltet, sier den danske forsvarsministeren Trine Bramsen i pressemeldingen.

Utslippsfritt og nesten lydløst

Pipestrel Velis Electro er helt utslippsfrie og avgir støy på 60 decibel, noe som tilsvarer en samtale mellom to personer. De har en flytid på 30-50 minutter og en rekkevidde på litt over 100 kilometer. Å lade opp batteriene tar 45 minutter

De skal supplere treningsfly av typen Saab T-17 Supporter, som brukes til utdanning av piloter og treningsflyvning.

– Det er et veldig spennende prosjekt. Dette gir luftforsvaret muligheten til å ta ledelsen i den grønne overgangen og muligens inspirere andre til også å tenke på nye løsninger for å takle våre felles utfordringer, sier generalmajor Jan Dam som er sjef for luftvåpenkommandoen.

Les mer: To nye sjefer i det danske forsvaret

Elektriske kjøretøy til US Army

Flere andre land ser også på muligheten for økt bruk av elektriske fremdrift på militære fly og kjøretøy.

I april tildelte den amerikanske hæren kontrakter til seks selskaper for å studere forskjellige teknologier som skal brukes i en fremtidig flåte på 225 000 elektriske militære kjøretøyer. PDisse kontraktene er en del av et større prosess hvor det planlegges overgang til elektriske kjøretøyer, ifølge nettstedet Defence News.

Elektriske kjøretøy kan gi mange taktiske fordeler på slagmarken, blant annet mer dreiemoment ved lavere hastigheter enn dieselmotorer, noe som forbedrer akselerasjon, slepekapasitet og klatreevne.

I tillegg vil det føre til mindre støy og lavere termisk signatur enn ved bruk av fossilt drivstoff.

Les mer: Soldater har patruljert grensen mot Russland med elsykkel

Powered by Labrador CMS