Nyheter

FREGATT: Den danske fregatten Esbern Snare avbildet utenfor Kypros i 2014.
FREGATT: Den danske fregatten Esbern Snare avbildet utenfor Kypros i 2014.

Nigerianeren «Lucky» dømt for å ha satt danske soldater i fare

Under et sammenstøt mellom en fregatt og en småbåt med angivelige pirater, ble det skutt mot et dansk maritimt helikopter. Nå er én mann dømt for forholdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i november i fjor at dramaet i Guinea-bukten utspant seg. Danske Ekstra Bladet omtaler det som et «veritabelt sjøslag» mellom fregatten Esbern Snare og en liten motorbåt med åtte angivelige pirater om bord.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Da motorbåten nærmet seg et handelsskip 24. november i fjor, rykket fregatten ut. De sendte ut et maritimt helikopter av typen Sea Hawk mot motorbåten, skriver B.T. Etter flere advarsler fra danskenes side, ble det skutt med AK-47 fra motorbåten mot helikoptret. Det ble besvart av de danske soldatene med maskingevær og skarpskytterrifle.

Behandlet i Danmark

Fire personer i motorbåten ble drept, én forsvant under hendelsen. Tre andre ble satt i en annen båt, mens den siste mannen hadde så store skader at han ble behandlet av danskene. Mannen, hvis navn Lucky nå er frigitt av retten, mistet et ben. I januar ble han fløyet til Danmark.

Tidlig i forrige uke måtte han møte i retten, tiltalt for å på hensynsløst vis ha utsatt mannskap på den danske fregatten Esbern Snares helikopter for en alvorlig helsemessig risiko eller livsfare under en konfrontasjon.

Nektet skyld

Lucky selv nektet straffskyld i forkant av rettssaken. Han fremholdt at danskene ikke hadde skutt varsleskudd før de skjøt mot motorbåten, og han benekter at han selv hadde våpen eller skjøt mot danskene.

Lucky ble dømt i København byret 28. november for å ha satt danske soldater i fare. Han skal sitte varetektsfengslet til 20. desember, men slipper ytterligere straff. Han siteres i avisen B.T. på at han kommer til å få et svært vanskelig liv i Nigeria fordi han har mistet det ene benet sitt.

Fregatten Esbern Snare var på Afrikas vestkyst med oppdrag om å avskrekke pirater og avverge angrep mot fraktefartøy og oljetankere.

Powered by Labrador CMS