Nyheter

HELIKOPTERDEKK: Et Seahawk helikopter som tilhører det danske Forsvaret. Illustrasjonsfoto.

Norske og danske luftsjefer signerer Seahawk-avtale

Luftforsvaret ønsker å opprettholde kompetanse innenfor maritime helikopteroperarsjoner i perioden Norge står uten denne typen helikoptre.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag signerer sjefene for luftforsvarene i Norge og Danmark en avtale om Seahawk-utveksling, ifølge Eirik Stueland, sjefen for Maritim Helikopterving.

– Vi skal sende 17 personer som skal jobbe i en dansk helikopterskvadron. Dette er særdeles positivt for Norge og Danmark, sier Stueland til Forsvarets forum.

Norge sender både teknisk og operativt personell. Stueland sier det blir en kombinasjon av opplæring og utøvende virksomhet. Varigheten på avtalen er fire år.

– Hva koster dette for Norges del?

– Vi oppgir ikke konkret tall på kostnadene, men de ansatte innebefattes av særavtalen for økonomiske vilkår for tjeneste ved Nato-staber og enheter i utlandet. Denne ligger ute offentlig, skriver Eivind Byre, kommunikasjonsjef i Luftforsvaret, i en e-post til Forsvarets forum.

Han legger til at kursing og sertifiseringer har en økonomisk side.

– Dette er kompetanse vi trenger når vi selv skal operere maritime helikoptre, opplyser Byre.

– Leveres innen 2027

Regjeringen kunngjorde i midten av mars at Norge kjøper seks MH-60R Seahawk maritime helikoptre som skal leveres i perioden 2025 til 2027. Anskaffelsen anslås å koste tolv milliarder kroner.

– Neste milepæl er når Stortinget beslutter anskaffelsen, som forhåpentligvis skjer før sommeren. Så fort den avgjørelsen er tatt kan vi begynne planlegging for mottak, sier Eirik Stueland til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS