Nyheter

LANDET: Charterflyet med kvinnene og barna som Tyskland og Danmark hentet fra Syria, ankom på flyplassen i Frankfurt tidlig torsdag morgen.

Danmark og Tyskland hentet hjem kvinner og barn fra Syria

Til sammen ble elleve kvinner og nesten 40 barn hentet ut av en fangeleir i Syria. Kvinnene er anklaget for å ha sluttet seg til terrorgruppen IS.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For Tyskland var dette den største hjemhentingen siden 2019. De åtte kvinnene og 23 barna har vært i den kurdiskkontrollerte fangeleiren al-Roj nord i Syria, ifølge det tyske utenriksdepartementet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Barna er ikke ansvarlige for situasjonen de står i. Mødrene vil måtte stå ansvarlig for sine handlinger, sa Tysklands utenriksminister Heiko Maas i en uttalelse.

Maas sa at flere av kvinnene ble pågrepet og varetektsfengslet straks de ankom Tyskland.

Hjem til Danmark

Om bord på flyet som landet i Frankfurt like etter midnatt natt til torsdag, var også tre kvinner og 14 barn som Danmark hentet ut i samme operasjon.

De danske kvinnene og barna landet på Karup lufthavn i Midtjylland senere natt til torsdag, skriver Ekstra Bladet.

De tre kvinnene reiste til Syria i 2014. Der skal de ha sluttet de seg til ekstremistgruppa IS.

Én av kvinnene har dobbelt statsborgerskap, mens de to andre er etniske dansker. Ni av de 14 barna er født i Danmark og reiste sammen med mødrene sine til Syria. De fem minste barna er født i Syria, melder DR.

Flere kvinner og barn igjen

Det jobbes nå med å hente hjem ytterligere fem barn med dansk tilknytning fra fangeleirer i Syria, melder nyhetsbyrået Ritzau. Dette krever imidlertid samtykke fra barnas tre mødre, som har blitt fratatt statsborgerskapene og som den danske regjeringen ikke vil hente hjem. De fem barna og deres mødre sitter derfor fortsatt i fangeleirer.

For en måned siden reiste tre svenske kvinner og deres åtte barn fra Syria til Sverige. To av de tre kvinnene ble kort tid etter pågrepet av politiet. I dag sitter en av dem varetektsfengslet mens den andre er løslatt.

Også norske statsborgere reiste til Syria for å slutte seg terrororganisasjonen IS. I september skrev NRK at fire kvinner og deres til sammen fire barn fortsatt befinner seg i fangeleirer i Syria.

Fem foreldreløse barn og én kvinne og hennes to barn ble hentet hjem av norske myndigheter i henholdsvis 2019 og 2020.

Powered by Labrador CMS