Nyheter

Enkeltkæmperkursus 2019, Bornholm
VARER I TRE UKER: Bilde fra Enkeltkæmperkursus på øya Bornholm i 2019.

Norske Anna Krogh er første kvinne som består beinhardt dansk overlevelseskurs

– Du må bite tenna sammen når det er skikkelig kjipt, sier soldat Anna Krogh.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange hardhauser har siden 1965 måttet bite i gresset eller gjørma på den danske øya Bornholm. I det beintøffe «Enkeltkæmperkurset» blir soldater fra hele verden testet i å klare seg selv i naturen.

Men i år er det første gang en kvinne har bestått kurset, skriver TV 2 Bornholm.

Den norske soldaten Anna Krogh sier til Forsvarets forum at kurset var det tyngste hun har vært gjennom.

– Det er like krevende psykisk for gutter som for jenter, så derfor mener jeg at man må ha hodet med seg. Og grunnen til at det ikke var det fysiske som knakk meg, var at jeg har et godt grunnlag fra masse gåing med tung sekk gjennom førstegangstjenesten. Selvfølgelig er det krevende å gå 170 kilometer på én uke, men det er noe man kan trene seg opp til. Men å presse psyken er vanskeligere, sier Krogh.

Av de 30 som deltok på kurset var det bare 10 som sto hele løpet ut. Som navnet indikerer, går kurset ut på å klare seg på egen hånd i naturen. I løpet av tre uker blir deltakerne presset til det ytterste både fysisk og psykisk.

Les også: 370 kandidater blir til 18 aspiranter

– Du må være seig

Hun sier videre at det er ingen grunn til at kvinner ikke skal klare å bestå kurset, fordi mye av det «sitter ekstremt i hodet.»

– Du trenger ikke å løpe superraskt eller løfte kjempetungt. Du må bite tennene sammen når det er skikkelig kjipt, og jeg mener at det skal jenter klare like godt som gutter.

– Man går veldig mye, så man må være seig. Man må klare å gå med sekk på ryggen, men den veier ikke spesielt mye. Jeg gikk med mye tyngre sekk under førstegangstjenesten.

Krogh forteller at hun i Enkeltkæmperkurset ble ble satt ut alene midt i skogen og måtte gå i mange timer helt for seg selv, uten kart, kompass eller klokke.

SØLVDOLK: De 10 som besto Enkeltkæmperkurset i regi av Opklaringsbataljonen på Bornholm fikk en dagger i sølv. Norske Anna Krogh til høyre.

Nattnavigering

Av de 30 deltakerne på kurset, var Krogh eneste kvinne. Hun forklarer hvorfor:

– Det var ingen andre kvinner som kom gjennom seleksjonen. Den var helt overkommelig. Jeg tror dette er ganske standard tester i Danmark. Mange ryker ut på nattnavigering. Du må klare en orienteringsløype om natten for bestå seleksjonen.

Hun legger til at seleksjonsdelen ble gjort flere steder i Danmark, men hun har hørt at flere kvinner har stilt til seleksjon uten å bestå den.

Anna Krogh har nå søkt på jobb som instruktør for Jegertroppen. I førstegangstjenesten var hun i Jegerkompaniet i Garnison Sør-Varanger (GSV). Senere jobbet hun som instruktør for rekruttkompaniet.

Forsvarets forum har spurt det danske Forsvaret om hvorfor ingen kvinner tidligere har bestått Enkeltkæmperkurset, men ingen der hadde anledning til å gi kommentar før jul.

Powered by Labrador CMS