Nyheter

REDEGJORDE: Daværende fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen måtte redegjøre for aggregatene som forurenset danske soldater i Latvias telt. Her er han avbildet i en annen sammenheng i mai 2023.

Danske soldater bodde i forurensede telt: FMA vurderer aggregat-presisering

Danmarks forsvarsminister har måttet redegjøre i nasjonalforsamlingen etter at soldater bodde i telt forurenset med aggregateksos. I Norge brukes de samme aggregatene daglig.

Forsvarsmateriell vurderer nå å sende ut en presisering om plassering av varme- og kjøleaggregater med tanke på eksospåvirkning, og at de holder nødvendig avstand til andre enheter. Det skriver kommunikasjonsrådgiver Hilde Tank-Nielsen i Forsvarsmateriell (FMA) i en e-post til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norge og Danmark benytter de samme aggregatene, av typen VA-M 40. I Danmark har aggregatene nylig blitt satt på dagsorden etter at det ble kjent at danske soldater i Latvia har bodd i telt som var partikkelforurenset av aggregatene i flere måneder.

Det er ikke meldt om helseplager hos soldatene og det danske Forsvarets sanitetskommandos vurdering er at eksponeringen ikke har store konsekvenser med tanke på soldatenes levetid, sammenlignet med bakgrunnsbefolkningen.

I sommer har daværende fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) måttet redegjøre for situasjonen for Forsvarsudvalget, den danske nasjonalforsamlingens svar på Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Det danske svaret på FMA har rådet om at aggregatene i fremtiden bør settes såpass langt fra hverandre at man reduserer risikoen for at utslippene fra ett aggregat suges inn i friskluftskanalene til det ved siden av.

Det har ikke vært aktuelt å legge ned et bruksforbud mot aggregatene.

«Vi har samme modell som benyttes i det danske forsvaret. Vi har ikke benyttet disse i forbindelse med langvarig bruk i leirer siden tidlig i Afghanistan-perioden», skriver Tank-Nielsen i FMA i en e-post til Forsvarets forum.

Hun skriver at Forsvaret i dag benytter et elektrisk drevet varme- og kjøleaggregat som heter Soprano i sine basesystemer.

VA-M 40 er likevel i daglig bruk ute i Forsvaret under øvelser og trening.

FMA er ikke kjent med at det har vært lignende problemer med bruk av aggregatene som danskene har opplevd.

Powered by Labrador CMS