Nyheter

TELTLEIR: Danmarks fremskutte tilstedeværelse i Latvia holdt tidligere til i en teltleir ved navn Camp Valdemar. Bildet er fra oktober i fjor.

Danske soldater har bodd i forurensede telt på oppdrag i Latvia

Varmluftsaggregater har blåst partikkelforurensning inn i telt danske soldater har brukt i Latvia.

Selv om det er dokumentert partikkelforurensning fra varmluftsaggregatene av typen VA-M40 i danskenes «Camp Valdemar» i Latvia, er det ikke aktuelt å innføre bruksforbud mot aggregatene, ifølge landets forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Poulsen har mottatt to rapporter om partikkelforurensningen i teltene der de danske soldatene har bodd. I et brev til Forsvarsudvalget, den danske nasjonalforsamlingens svar på Stortingets utenriks- og forsvarskomité, skriver han at det ikke er andre alternativer til aggregatet. Han skriver også at forurensningen ikke har gått ut over soldatenes helse i særlig grad, fordi de har oppholdt seg i teltene over kortere tidsperioder.

Saken ble kjent i Danmark i mai, da det ble meldt at teltene hadde partikkelforurensning over nivåene det danske arbeidstilsynet tillater. Soldatene har bodd i leiren i omtrent et halvt år. De har fått beskjed om å rapportere det dersom de opplever noen luftveissymptomer. Det er det foreløpig ingen som har gjort.

I april 2022 vedtok den danske nasjonalforsamlingen å sende en kampbataljon til Latvia som del av Natos tilstedeværelse og avskrekkelse på alliansens østflanke. Der inngår de i en latvisk mekanisert infanteribrigade.

Den danske teltleiren «Camp Valdemar» ble tatt ned i slutten av mai i år og erstattet med en kontainer-løsning med elektrisk oppvarming.

De samme aggregatene har vært benyttet av det danske forsvaret i flere internasjonale operasjoner, i tillegg til på øvelser i Danmark og utenlands. Forsvarsministeren legger til i brevet at dette dog ikke har vært brukt i stor skala.

Det danske organet som kjøper inn forsvarsmateriell har opplyst til forsvarsministeren at det er få andre alternativer til det dieseldrevne varmeaggregatet, all den tid forsvaret i perioder må etablere seg på steder uten tilgang til for eksempel strøm.

Organet anfører at aggregatene i fremtiden bør settes såpass langt fra hverandre at man reduserer risikoen for at utslippene fra ett aggregat suges inn i friskluftskanalene til det ved siden av.

Forsvarsminister Poulsen avslutter brevet med at han ser alvorlig på saken og forventer at både forsvaret og innkjøpsorganet gjør grep for å sikre at noe lignende ikke skjer igjen.

Powered by Labrador CMS