Nyheter

LEVERANSE: Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj og Danmarks statsminister, Mette Frederiksen prøvesitter et F-16 jagerfly på Skrydstrup flybase søndag 20. august 2023.

Danske F-16 kan være i Ukraina til nyttår

Danmark håper å levere seks fly til Ukraina rundt nyttår, deretter ytterligere åtte i løpet av 2024, ifølge Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Publisert

Danmark har lovet å levere til sammen 19 F-16-fly, som første land i Nato. De fem siste vil etter planen bli levert først i 2025. Nederland har også søndag lovet jagerfly til Ukraina, men de har forløp ikke spesifisert antall.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Zelenskyj uttrykte stor takknemlighet overfor de to landene som nå donerer jagerfly.

– Dette gir forhåpentligvis sterk fortgang for andre land som er i tvil om de skal gjøre dette, svarte presidenten på spørsmål fra en ukrainsk journalist.

70 ukrainere på plass

De to statslederne fikk også spørsmål om hvorvidt flyene fra Danmark blir gitt med noen betingelser om at de ikke kan brukes til angrep inne i Russland. Ingen av dem svarte konkret på spørsmålet, men fra dansk hold heter det at flyene, i likhet med andre våpenforsendelser, gis for bruk til ukrainsk selvforsvar.

Zelenskyj svarte først kort at de to ikke hadde snakket om dette spørsmålet, før han utdypet at det å jage Russland bort fra ukrainsk territorium er hovedoppgaven.

Les også: U.S. Air Force har bestilt fly med «blended wing body»

– Vårt hovedmål er å forsvare våre hus og vårt folk. Vi er ikke russere, vi trenger ukrainsk land, sa presidenten.

Fra det danske forsvarsdepartementet heter det som tidligere at overføringen er betinget av at nødvendig personell har fått opplæring, samt at infrastruktur og logistikk er til stede.

Nederland har også besluttet å donere jagerfly til Ukraina. De har opplyst at de har 42 F-16-fly, men sier ikke hvor mange som kan avses, og i hvilken takt det kan skje.

Spørsmål om tidsbruk

Mette Frederiksen fikk blant annet spørsmål om det var fordi hun trengte å overbevise det danske folk, at beslutningen om jagerfly først kommer halvannet år inn i krigen.

– Det er mye jeg er stolt av ved Danmark. En av dem er at det aldri har vært nødvendig å overbevise den danske befolkningen om å støtte Ukraina. Det har de gjort siden dag en, og alle signalene vi mottar som regjering, er at støtten er den samme i dag. Så det er ikke bare politikere som støtter denne avgjørelsen, svarte Frederiksen.

Hun svarte ikke konkret om tidsbruken i saken.

Venter på våpen

Den ukrainske presidenten fikk blant annet spørsmål om vinduet for en vellykket motoffensiv har blitt mindre mens vestlige land har kontemplert våpenforsendelser, samt om han frykter at Vesten vil presse ham til kompromisser om landområder.

Han erkjente at Ukraina ikke har alle våpnene de trenger og at de, for å unngå å ofre mange tusen soldater forgjeves, må vente med framrykking til de har nok kapasitet.

– Ja, Russland minelegger og bygger forsvarsverk. Det har de også gjort siden 2014 i Donbas. Men vi har ikke mistet motivasjonen, sa Zelenskyj.

– Jeg kan ikke kritisere våre partnere for noe. For vi har støtten fra dem i dag, og det kan jeg bare være takknemlig for, avsluttet han sitt svar med.

Gram: Vil utrede saken

Spørsmålet om norsk donasjon av jagerfly til Ukraina er under utredning, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en uttalelse til NTB.

– Det er et spørsmål som krever grundige vurderinger, som vi vil gjøre i tett dialog med våre allierte. Vi vil komme tilbake med en endelig beslutning om dette, sier Gram.

Han trekker fram at Norge bistår med opplæring av ukrainske piloter på F-16-fly her i landet, og at Norge ønsker å bidra til at Ukraina får bygd opp en moderne kampflykapasitet.

NORSK DONASJON: Ifølge forsvarsminister Bjørn Arild Gram vil Norge komme tilbake til en endelig beslutning om en eventuell norsk donasjon av F-16 jagerfly til Ukraina.

Mye jobb gjenstår

Rundt 70 ukrainske piloter, teknikere og annet flypersonell befinner seg nå på den danske basen Skrydstrup, hvor Zelenskyj og Fredriksen søndag også poserte på bilde om bord i et dansk F-16.

Den ukrainske presidenten understreker at det vil kreve mye av alle parter for å de danske og nederlandske flyene på vingene og i kamp i Ukraina.

– Det vil kreve hardt arbeid av både piloter, teknikere, tolker og andre. Og ikke minst kreves det mye for å få infrastrukturen på plass i Ukraina, sier han.

Den ukrainske presidenten skal mandag formiddag tale til Danmarks nasjonalforsamling, Folketinget. Presidentparet skal også på audiens til dronning Margrethe under statsbesøket i Danmark.

Mens Zelenskyj og Fredriksen holdt pressekonferanse søndag, deltok førstedame Olena Zelenska på en dansk-ukrainsk gudstjeneste i Haderslev domkirke sammen med kronprinsesse Mary.

Powered by Labrador CMS