Nyheter

PÅ OPPDRAG: Et av de danske F-16 flyene på rullebanen på Siauliai-luftbasen i Litauen etter et fullført QRA-oppdrag.
PÅ OPPDRAG: Et av de danske F-16 flyene på rullebanen på Siauliai-luftbasen i Litauen etter et fullført QRA-oppdrag.

Nesten daglige QRA-oppdrag for danske F-16-fly i Litauen

Hovedårsaken er russiske fly som ikke har identifisert seg, ifølge det danske forsvaret.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De fire danske F-16-flyene er utplassert på Siauliai-luftbasen nord i Litauen som del av «Baltic Air Policing», fra september til desember.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den første måneden har vært hektisk, opplyser det danske forsvaret på sine nettsider. Nesten daglig har de danske flyene rykket ut i «Quick Reaction Alert»-oppdrag (QRA) for å møte fly som ikke har identifisert seg.

– De fleste gangene rykker vi ut for å kontrollere russiske fly som flyr gjennom internasjonalt luftrom. Hvis de ikke bruker elektronisk utstyr til å dele posisjonen sin, så sikrer vår tilstedeværelse at luftovervåkningsenheter kan se den pågående aktiviteten og handle etter det, sier lederen for det danske bidraget, som går under kallenavnet «Nie».

RUSSISKE: Russiske Blackjack og Flanker-fly sett fra ett av de danske F-16-flyene.
RUSSISKE: Russiske Blackjack og Flanker-fly sett fra ett av de danske F-16-flyene.

Selv om danskene melder om høy aktivitet over Litauen, Latvia og Estland, er det ikke meldt om flere QRA-oppdrag i Norge den siste tiden. Det sier talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter, major Elisabeth Eikeland til Forvarets forum.

Så langt i 2021 er det registrert 32 «scrambles», altså hurtige mobiliseringer, og 48 identifiseringer, opplyser Eikeland.

Med mindre tallet går kraftig opp før året er omme, vil man dermed ikke overstige antallet som ble rapportert i fjor. Da ble det registrert 50 scrambles og 96 identifiseringer, viser Forsvarets statistikk som Forsvarets forum har fått tilgang på.

Powered by Labrador CMS