Nyheter:

Solberg om spionasjepåstander: Norge i kontakt med Danmark

SV-leder Audun Lysbakken vil vite hva statsminister Erna Solberg (H) gjør for å komme til bunns i påstandene om amerikansk spionasje mot mål i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Danmarks Radio (DR) publiserte i helgen en sak basert på flere ikke-navngitte kilder om at amerikansk etterretning skal ha spionert på mål i Norge.

– Gitt de opplysningene som har kommet fram gjennom danske medier, hva gjør regjeringen for å få sannheten på bordet? spurte Lysbakken i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

– Det er riktig at Danmark har en gjennomgang og granskning av hva som eventuelt har skjedd, basert på medieopplysninger fra anonyme kilder som ikke er verifisert, sa Solberg.

Hun viste til at den danske regjeringen har tatt saken på alvor og nå går grundig gjennom den.

– Vi har også vært i kontakt på embetsnivå om saken for å bli informert og å få vite om det er opplysninger knyttet til Norge som skulle være gitt i et slikt eventuelt samarbeid, sa Solberg.

– Vår forsvarsminister har en avtale med den danske forsvarsministeren om en samtale knyttet til dette for å følge opp spørsmålet.

DR meldte i helgen at den amerikanske etterretningstjenesten NSA ifølge anonyme kilder skal ha spionert mot Danmark, Sverige, Tyskland, Frankrike, Nederland og Norge. Spionasjen skal ha hatt sammenheng med kampflykjøpene.

Rettelse: I denne saken sto det at den norske forsvarsministeren skulle ha en samtale med den danske statsministeren knyttet til denne saken. Det er feil. Det riktige er at han skal snakke med den danske forsvarsministeren. Saken er oppdatert 18.11.2020, klokken 15.50.

Powered by Labrador CMS