Nyheter

MISTER JOBBEB: Forsvarsminister i Danmark Troels Lund Poulsen sier han ikke lenger har tillit til Flemming Lentfer.

Danmark: Sparker forsvarssjefen

Danmarks forsvarssjef Flemming Lentfer er sparket etter en skandale rundt fregatten Iver Huitfeldt, som ble angrepet i Rødehavet i mars.

Publisert

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen sier at han ikke lenger har tillit til Lentfer, men han vil ikke gå inn på detaljer om hvorfor, skriver Ritzau. Generalmajor Michael Hyldgaard blir midlertidig forsvarssjef.

Bakteppet er flere tekniske feil på den danske fregatten Iver Huitfeldt. Saken ble kjent gjennom mediet Olfi, som skrev at fregatten under et houthi-angrep i Rødehavet 9. mars opplevde systemsvikt og at ammunisjonen skipet hadde, var defekt. Dette satte de 175 om bord på båten i fare. Skipet skjøt til slutt ned fire droner uten at skipet eller mannskapet ble skadd.

Poulsen sier at han ikke var informert om hendelsen, og tirsdag krevde han en redegjørelse. Dansk TV 2 har fått tak i deler av redegjørelsen. Kanalen skriver at forsvarsledelsen frikjenner seg selv og sier at forsvarsdepartementet visste om de tekniske problemene med fregatten. Det avviser Poulsen.

– Jeg har ikke vært klar over kapteinens rapport, sa Poulsen.

Onsdag kveld ble de danske partienes forsvarspolitiske talspersoner innkalt til møte med Poulsen, der de ble informert om flere redegjørelser fra forsvarsledelsen. Kort tid før møtet ble det sendt ut en ny redegjørelse som avvek fra den som ble sendt tidligere. Flere av talspersonene forteller til nyhetsbyrået Ritzau at de er svært overraskede over det som foregår.

En ny redegjørelse om saken ventes neste uke.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS