Nyheter:

Disse bildene viser norske soldater på TikTok. Mediehuset Schibsted fraråder nå sine ansatte og i det amerikanske forsvaret er det forbud. I Norge viser Forsvaret til en generell policy for sosiale medier.

Norske soldater på TikTok - Forsvaret vil hverken forby eller fraråde bruk

Mediegigant fraråder bruk av appen, og det amerikanske forsvaret har hatt forbud siden årsskiftet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En liten dans til noen muntre toner, armer og bein som «popper» til beaten eller humoristiske sketsjer og parodier. Dette er bare noe av det som blir lastet opp fra de om lag to milliarder enhetene verden over, som har mobilapplikasjonen TikTok installert.

I Norge er det bare åtte prosent av befolkningen som bruker TikTok daglig, til gjengjeld er bruken utbredt blant unge. Ifølge Medietilsynets undersøkelse «Barn og Medier 2020» bruker 65 prosent i aldersgruppen 9 - 18-år TikTok.

Et raskt søk på emneknaggen #forsvaret gir også flere treff. I en rekke videoer danser og leker norske soldater kledd i Forsvarets uniformer - på fartøy, foran fartøy, på kaserna, i messa og andre steder.

Fakta om TikTok

  • Tik Tok er en app der brukere kan dele korte videoer. Appen passerte to milliarder nedlastinger i vår.
  • Tik Tok eies av Byte Dance, et kinesisk selskap med hovedkontor i Beijing. Byte Dance ble grunnlagt i 2012 av Zhang Yiming.
  • Byte Dance kjøpte opp det sosiale nettverket Musical.ly i 2017. Byte Dance hadde på dette tidspunktet allerede lansert Tik Tok. Året etter ble alle kontoer på Musical.ly overført til Tik Tok.
  • Tik Tok er ikke tilgjengelig i Kina. Der har Byte Dance i stedet lansert den lignende appen Douyin.

Kilde: NTB

Mediehus fraråder

Onsdag meldte Medier24 at Schibsted har sendt ut et skriv til alle sine ansatte, hvor de fraråder ansatte å ha TikTok lastet ned på telefonen.

Med mer enn to milliarder nedlastinger, er videoappen blitt en av verdens mest populære apper. Men flere er bekymret. I brevet som Schibsted har sendt ut til sine ansatte trekker de frem linken til kinesiske myndigheter, som grunnlag for bekymringen.

Flere frykter også at appen, som eies av kinesiske ByteDance, kan brukes til storstilt innsamling av personopplysninger, deriblant om barn.

Bekymringen bunner i kinesisk lovgivning som pålegger private virksomheter og enkeltpersoner i Kina å samarbeide med kinesiske myndigheter dersom de blir bedt om det.

  • Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no.

Generell policy

I Norge er Schibsted en av få aktører som aktivt har gått ut og advart ansatte.

Forsvarets forum har spurt Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA) om hvordan de stiller seg til bruk av appen, og om det er aktuelt å fraråde forsvarsansatte å bruke den. FSA henviser til kommunikasjonsenheten for Forsvaret, hvor orlogsmester Per Thomas Bøe svarer at Forsvaret har en «Policy for bruk av sosiale medier».

– Forsvaret mener eksisterende policy ivaretar dette tilstrekkelig, skriver han i en tekstmelding.

Det er FSA som har det overordnede ansvaret med å utarbeidet denne, mens ledere i hver avdeling har ansvaret for at de ansatte er kjent med den.

Skjermbilde av norske soldater på TikTok.

I denne kan vi blant annet lese følgende om bildebruk:

«Det er ikke anbefalt å legge ut bilder hvor du er i uniform. Unntaket er om det er i et overordnet samarbeid med Forsvaret eller om du har en offentlig rolle.»

Videre skrives det at Forsvarets personell som opptrer i uniform i sosiale medier «kan oppfattes som representanter for Forsvaret. I tillegg er det en attraktiv gruppe for uønsket tilnærming fra fremmede aktører.».

NB! Denne policyen ligger kun tilgjengelig på intranettet til Forsvaret, og kan derfor ikke lenkes til i denne saken, men Forsvarets forum har fått dokumentet tilsendt og det kan du lese her.

Stedstjenester

Policyen bruker også 11 linjer til å advare om stedstjenester og ukjente tredjeparter som kan få tilgang til personopplysninger. Den 18.mai publiserte NRK saken: norske soldater og offiserer avslørt av telefonen. NRK hadde kjøpt informasjon om nordmennenes bevegelser fra et britisk firma. Dataene viste nøyaktige posisjoner for 140.000 mobiler og nettbrett fra 2019 og informasjonen stammet fra ­apper nordmenn har installert.

Utdrag av «Policy for bruk av sosiale medier»

Kapiittel 2.6 Stedstjenester

Mange apper registrerer hvor du er til enhver tid, og flere av disse sender denne informasjonen videre til ukjent tredjepart som kan kartlegge dine bevegelser. Informasjonen kan være interessant grunnet markedsføring eller for aktører som er interessert i informasjon om deg og Forsvaret for å påføre skade. Jo flere apper du laster ned på din telefon eller nettbrett, dess større er sannsynligheten for at din geografiske plassering er tilgjengelig for andre aktører. Ved å sammenstille posisjonsdata, informasjon fra sosiale medier samt offentlig tilgjengelig informasjon, er det ikke vanskelig å avdekke mye detaljert informasjon om deg, din familie, Forsvarets personell, aktivitet og kapasiteter.

Slike stedstjenester eller posisjonsdata kan stort sett blokkeres eller slås av. Det finnes informasjon om hvordan dette gjøres flere steder, avhengig av hvilken type telefon eller nettbrett du har. Vurder å slå av disse stedstjenestene for å redusere skadepotensiale mot deg og Forsvaret.

I 2018 skrev medier som The New York Times og The Verge om spillapplikasjoner som bruker mikrofonen på smarttelefonen til å kartlegge hva du ser på TV og til å målrette annonser. Policyen tar ikke opp den slags problemstillinger, men inneholder flere avsnitt om skikk og bruk i sosiale medier generelt.

Blant annet kan vi lese en oppfordring til de ansatte om å «Bli kjent med tjenesten, les vilkårene og sett deg inn i hvilke sikkerhetsmessige utfordringer dette kan by på for deg. Vurder hvilke muligheter du har for å ivareta personvernet for deg selv og de rundt deg, og bruk sikkerhetsinnstillingene aktivt.»

Ikke tatt stilling

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) sier til Forsvarets forum at de heller ikke har tatt konkret stilling til TikTok.

– Vi har 13 råd om sikkerhet på mobile enheter, som alle som et minimum bør følge. Ett av rådene er å ikke gi apper mer tilgang til informasjon enn nødvendig. Dette rådet gjelder for alle apper, også for TikTok, skriver kommunikasjonsrådgiver Herman Ringstad i en e-post.

Han informerer videre om at det på generelt grunnlag alltid vil være en risiko for at informasjon fra apper, sosiale medier og andre digitale tjenester kan samles inn og brukes til formål som ikke er ønskelige.

Venter på EU

Heller ikke Datatilsynet har undersøkt appen. Det skyldes at de avventer en konklusjonen fra EUs personvernråd (EDPB), som i sommer opprettet en egen arbeidsgruppe som skal se nærmere på appen.

Arbeidsgruppen skal ifølge Datatilsynet spesielt undersøke behandlingen av mindreåriges personopplysninger, men også se på spørsmålet om overføring av opplysninger til Kina. I arbeidsgruppen vil medlemslandene også utveksle informasjon om de nasjonale granskingene som er i gang.

Datatilsynet deltar i EDPB som medlem uten stemmerett.

Forbud i det amerikanske forsvaret

Det var først i sommer at den amerikanske presidenten la seg ut med mobilappen i offentligheten. President Donald Trump signert i starten av august en presidentordre som gir amerikanere 45 dager til å gjøre slutt på alle forhandlinger med ByteDance. 22. august ga selskapet beskjed om at de vil ta Donald Trumps forsøk på å forby selskapet i USA, til retten.

The New York Times skrev likevel allerede i januar at det amerikanske forsvarsdepartementet frarådet sine ansatte å bruke appen. IføPlge avisen gikk flere forsvarsgrener hakket lengre og forbød militært personell å ha appen på telefoner utstedt av amerikanske myndigheter.

– Marinekorpsets cyberspace-kommando har blokkert TikTok fra myndighetsutstedte telefoner, sier en talsperson for Marinekorpset Christopher Harrison, ifølge avisen.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen omtale vi Per-Thomas Bøe som orlogskaptein Per-Thomas Bøe. Den riktige tittelen er orlogsmester. Dette ble rettet 1.09.20 kl. 10.33.

Powered by Labrador CMS